Hoće li doći do rekonstrukcije Vlade TK?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Ustavni sud Federacije BiH utvrdio je Mišljenje prema kojem je Odluka o potvrđivanju imenovanja Vlade TK neustavna, jer na ministarskoj poziciji nema Hrvata. Mišljenje je dato na osnovu zahtjeva zamjenice federalnog premijera Jelke Milićević iz HDZ-a BiH. Klub poslanika Hrvata u Skupštini TK koji čine Vedrana Petrović i Boris Krešić, zatražio je provedbu Mišljenja.

”Mišljenje Ustavnog suda je pravno obavezujuće i tražimo od premijera TK da provede odluku Ustavnog suda FBiH. To se ne može uraditi bez rekonstrukcije Vlade? Da li čitave rekonstrukcije ili jednog člana Vlade”, navodi Boris Krešić, član Kluba poslanika Hrvata u Skupštini TK.

U Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH – Kantonalni odbor Soli kažu da su od imenovanja Vlade upozoravali na neustavnost, ali ih poslanici i članovi Vlade nisu željeli čuti. Navode da je u Mišljenju također istaknuto da sastav Vlade mora odražavati popis stanovništva iz 1991. godine, kada je Hrvata na ovom području bilo više od šest posto.

”Smatramo da se to mora ozbiljno preispitati i da se određene stvari moraju izdefinirati. Pozvali smo gospodina Krešića i gospođu Petrović da podnesu ostavke u Skupštini. Smatramo da su kao Klub Hrvata propustili ono temeljno zbog čega postoji Klub, a to je zaštita vitalnih nacionalnih interesa. To je bio njihov zadatak”, rekao je Danijel Nikolić, predsjednik HDZ BiH KO Soli.

I na ovoj konferenciji, ponovo su predstavnici HDZ-a BiH govorili o legitimnosti predstavnika Hrvata.

”Ono što želim reći, niti Vedrana niti Boris Krešić nisu predstavnici hrvatskog naroda, ne sporim im da su Hrvati, stvar je osjećaja što je ko, HDZ ovdje govori o poštivanju Ustava”, kaže Mijo Krešić, član Predsjedništva HDZ BiH.

Član Kluba poslanika Hrvata u Skupštini TK Boris Krešić kaže da je HDZ je svojom politikom doveo do toga da ne mogu više preći izborni prag u TK.

”To je njihov odnos prema Hrvatima u ovom kantonu. Kad budu parlamentarna većina onda mogu predlagati pojedine ostavke za pojedine članove koji jesu parlamentarna većina”, ističe on.

U HDZ-u kažu da sve što je Vlada TK do sada usvajala nije zakonito, s čime se ne slažu u Klubu poslanika Hrvata u Skupštini TK. Retroaktivno dejstvo Mišljenja Ustavnog suda nije moguće, tvrdi Boris Krešić.

”Čak nije ni ostavljen rok u kome se mora izvršiti navedena Odluka. Ne može se ni postaviti pravno pitanje o retroaktivnosti djelovanja ovog Mišljenja”, riječi su Krešića.

U narednom periodu znat će se da li će Mišljenje Ustavnog suda biti prihvaćeno, odnosno provedeno, te da li će doći do rekonstrukcije kantonalne Vlade.