Hoće li doći do uspostave vlasti: SDP se dvoumi da li da uđe u vlast sa SDA

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U SDP-u su se rasplamsale strasti prije zakazane sjednice Glavnog odbora (GO), jer se unutar stranke dvoume da li da uđu u vlast sa SDA i tako iznevjere već postignuti dogovor sa drugim članovim “bh. bloka” (DF i Naša stranka) da budu opozicija.

Unutar stranke, mišljenja su podijeljena, jedni su za pregovore sa drugim strankama o ulasku u vlast, a drugi da se ostane pri stavu da budu opozicija.

Vojin Mijatović, potpredsjednik Glavnog odbora SDP-a, rekao je u petak da na sjednici Glavnog odbora u subotu neće razgovarati o tome da uđu s nekim u koaliciju, nego o tome hoće li uopšte ulaziti u pregovore sa strankama.

“I tu nije riječ samo o SDA. Ne interesuje me šta govori i poručuje gospodin Bakir Izetbegović. Mi možemo ući u koaliciju sa drugim strankama bez SDA. Bez njih se može, a bez HDZ BiH ne”, ističe Mijatović, koji i sam ne negira da postoje podijeljena mišljenja u SDP-u. Kaže da je i on nakon sjednice Predsjedništva BiH, koja je održana u četvrtak u Sarajevu, imao dilemu da li ući ili ne u vlast.

Enver Bijedić, član Glavnog odbora SDP-a i predsjednik Kantonalnog odbora Tuzlanskog kantona, rekao je da je dogovor da članovi ne daju izjave prije okončanja sjednice GO.

Podsjetimo, Kantonalni odbor Tuzlanskog kantona već je donio odluku da pregovara sa SDA, ali je ta ona nevažeća s obzirom na to da je Glavni odbor taj koji donosi konačnu odluku o tome.

“Uz dužno poštovanje Izetbegovića kao predsjednika SDA i bivšeg člana Predsjednistva BiH, smatram vrlo nepristojnim način na koji u javnosti komunicira sa SDP-om”, rekao je predsjednik GO SDP-a i dodao da to umnogome određuje odnos prema njemu i stranci koju vodi.

Aner Žuljević, član Glavnog odbora SDP-a, kaže da će na sjednici razgovarati o tome ima li potrebe ulaziti u razgovore sa strankama, s obzirom na to da se u posljednja dva mjeseca situacija iskristalizovala i da je sad jasno da SDA i HDZ imaju apsulutnu moć u FBiH jer da su većina u Domu naroda FBiH, a da SDA i SNSD imaju moć u Domu naroda BiH.

“Vidjećemo šta i kako. Mediji su malo sve uprostili, u kontekstu ko će sjesti u fotelju, a ne ko će i kako s kim pregovarati. Ovdje je riječ o razgovorima, a ne o sjedanju u fotelju”, poručuje Žuljević.

Dženan Đonlagić, član Predsjedništva DF-a i šef Kluba poslanika ove stranke u Predstavničkom domu BiH, očekuje da će SDP na sjednici donijeti odluku koja će prevashodo biti u najvećem interesu građana BiH, a to je da se aktivira MAP za nastavak puta ka NATO-u. Upitan da li očekuje li da će SDP na sjednici odlučiti da ide u koaliciju sa SDA, Đonlagić je rekao da očekuje koaliciju sa državom i svim njenim građanima, a ne sa SDA.

Bakir Izetbegović, lider SDA, izjavio je u medijima da ga je odluka “bh. bloka” iznenadila, te dodao da misli da ta stvar još nije završena i da postoji mogućnost da se stvari postave na pravo mjesto. U tom kontekstu je poručio da niko ne ide na izbore da bude opozicija i da je ovaj momenat možda najteži u posljednje 23 godine. Nije isključio ni mogućnost ponovne koalicije sa SBB-om i drugim manjim strankama.

Damir Arnaut, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu BiH, ponovio je stav odranije, u kojem kaže da je patriotska dužnost ne ulaziti u bilo kakve kombinacije sa SDA.

(RTV Slon/Nezavisne novine)