Hoće li i na koji način studenti završiti akademsku godinu na vrijeme?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Već dva mjeseca fakultetske učionice i amfiteatri su prazni. U laboratorijama se ne izvode eksperimenti, a hodnicima klinika Tuzlanske bolnice ne prolaze studenti medicine jer je njihov klinički staž stopiran. Parcijalni ispiti nisu održani, baš kao ni aprilski rok koji je pomjeren za neka bolja vremena. Korona virus osim tuzlanskog univerziteta ispraznio je i studentske domove. Osim privrede, u našoj zemlji stala je i akademska godina.

”Istina u toku je on line izvođenje nastave, no predavanja su samo dio obaveza koje studenti imaju tokom godine i to manji dio. Nemamo vježbi, ne usvajamo praktična znanja koja su također bitan segment obrazovanja na fakultetu.  Ja sam apolvent i ni mi ni imatrikulanti koji imaju pravo da svaki mjesec izlazimo na ispite, od početka ljetnog semestra nismo imali nijednog ispitnog roka,” rekla je Azra Serhatlić, studentica Filozofskog fakulteta UNTZ.

„Prošao je marti i april, evo ušli smo u maj. Oni su praktično zakinuti za dva ispitna roka. Dalje imamo odbrane diplomskih, studenti žele da završe fakultet. U ovom trenutku im to nije omogućeno“ – kaže Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

Ovo je samo dio problema sa podužeg spiska kojeg je načinio Studentski parlament prije nego ga je uputio Univerzitetu. Među prvim problemima su javni prijevoz koji ne saobraća, baš kao i smještaj studenata koji su napustili Studentske domove. Ukoliko bi se ova dva problema prevazišla, ispunjavanje fakultetskih obaveza bilo bi mnogo laške provesti, čak i sa restriktivnim mjerama koje su na snazi.

„Mi ćemo završiti on line predavanja i auditorne vježbe, a mi se nadamo da bi u junu mjesecu naši studenti dpošli na fakultete. I mi faktički nam ostaje u tom vremenu samo da sa studentima radimo ispite i eksperimentalne vježbe. I da studenti nadam se neće ostati uskraćeni u ovoj akademskoj godini kada su u pitanju eksperimentalne vježbe“ – objašnjava Sead Ćatić, dekan Tehnološkog fakulteta UNTZ.

Da li će studenti stiću u roku ispuniti sve zaostale obaveze, odlučit će Krizni štab Civilne zaštite. Ovo pitanje još uvijek nije razmatrano, jer su sve oči javnosti uprte u saniranja posljedica koje je pandemija ostavila na privredi. O studentima niko još uvijek i ne razmišlja.