12.8 C
Tuzla
01.10.2023.

Hoće li roditelji teško bolesne djece dobiti podršku za duže bolovanje od kantonalnih ministarstava zdravstva ?

Prije pet godina Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka” prvi put je uputilo inicijativu prema Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine kojom su tražili izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju. Ove godine u okviru 15. februara – Međunarodnog dana djece oboljele od raka Udruženje je ponovo stavilo akcenat na rješavanje problema bolovanja roditelja djece oboljele od malignih bolesti koja je usmjerena ka tri pravca.

„I tri zahtjeva nas roditelja su bila da roditelji dobiju pravo na bolovanje u trajanju cjelokupnog aktivnog bolničkog liječenja djeteta, da zarada od plaće bude isplaćena stoposto i da budu oslobođeni odlazaka na komisije za produženje bolovanja. Sve ovo da bismo olakšali roditeljima”, istakla je Atifa Buldić-Bešić, PR Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka” .

Od februara do danas Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka” održalo je sastanak sa predsjednicima i članovima odborima za zdravstvo, odborima za rad i socijalnu zaštitu te Komisijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Nakon sastanka u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH svoju podršku ovoj inicijativi većinskim izglasavanjem unutar odbora i komisije podršku su dali Odbor za rad i socijalnu zaštitu i Komisija za zaštitu ljudskih prava i sloboda, dok unutar Odbora za zdravstvo nije pružena većinska podrška. U daljoj proceduri Odbor za rad i socijalnu zaštitu i Komisija za zaštitu ljudskih prava i sloboda sastavili su prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH , a zatim je upućen u parlamentarnu proceduru.

„ Došlo je do Vlade FBiH koja je uputila inicijativu prema kantonalnim nadležnim ministarstvima i Zavodu za zdravstveno osiguranje. Trenutna tačka na kojoj se nalazimo jeste upravo očitovanje kantonalnih ministarstava koji trebaju dati pozitivno mišljenje kako bi Vlada FBiH dala zeleno svjetlo inicijativi da uđe u Parlament i ide u dalju proceduru na glasanje”, kazala je Atifa Buldić-Bešić, PR Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka” .

Liječenje djece koja boluju od malignih oboljenja veoma je kompleksan i težak proces, a u prosjeku traje od šest mjeseci do godinu dana, s tim da kod težih oboljenja to traje i mnogo duže. Iz tog razloga je neophodno da roditelji tokom cijelog tog procesa budu uz svoju djecu, jer im je podrška prijeko potrebna. Upravo zbog toga još jedan od zahtjeva je i da se ukine potreba prisustva roditelja na komisiji za bolovanje, te de sa stvori mogućnost otvaranja bolovanja na osnovu uspostavljene dijagnoze od onkologa, kako roditelj kojem je odobreno bolovanje nije obavezan prisustvovati na komisiji za produženje bolovanja. Kako navode iz Udruženja ova inicijativa ne predstavlja finansijski teret za državu. Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka” usmenu podršku inicijativi dobilo je od Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, te se nadaju da će u narednom periodu i pismeno podržati ovu inicijativu.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO