23 C
Tuzla
22.05.2022.

Hospitalizovan rekordan broj djece zaražene koronom u SAD

Broj djece zaražene virusom korona i hospitalizovane u SAD dostigao je danas rekord, nešto više ih je od 1.900, dok su bolnice širom juga proširile kapacitet u borbi protiv delta soja.

Varijanta delta, koja se brzo širi među nevakcinisanim dijelom američkog stanovništva, izazvala je skok hospitalizacija poslednjih nedjelja, povećavajući danas broj pacijenata na pedijatriji na 1.902, saopštilo je američko Ministarstvo zdravlja.

Djeca trenutno čine oko 2,4 odsto hospitalizacija u zemlji zbog kovida. Ona koja su mlađa od 12 godina nemaju pravo na vakcinu, što ih čini podložnijim infekciji delta soju.

Prema podacima Centra za kontrolu bolesti /CDC/, ove nedjelje je hospitalizovan rekordan broj novih pacijenata starosnih grupa od 18-29, 30-39 i 40-49 godina.

Nagli porast novih slučajeva pojačao je tenzije između konzervativnih državnih lidera i lokalnih okruga o tome da li bi djeca morala da nose maske u školi kada se vrate u učionice.

Školski okruzi u Floridi, Teksasu i Arizoni naložili su da se maske nose u školama. Administracija guvernera Floride Rona De Santisa zaprijetila je uskraćivanjem sredstava iz okruga koji nameću zahtjeve nošenja maski, a guverner Teksasa Greg Abot apeluje da državni vrhovni sud poništi tu obavezu u okrugu Dalas, javlja “Dalas morning njuz”.

Petina nacionalnih hospitalizacija zbog kovida registrovana je na Floridi, gdje je broj pacijenata danas dostigao rekordnih 16.100. Više od 90 odsto kreveta na intenzivnoj njezi je popunjeno.

Niske stope vakcinacije omogućile su ubrzanje izbijanja i širenja delta soja, pri čemu su neke od najvećih stopa infekcije i najbolesnijih pacijenata koncentrisane u državama u kojima su stanovnici oklijevali da prime vakcinu. Nešto više od 50 odsto američkog stanovništva potpuno je vakcinisano, navodi CDC.

SAD sada u prosjeku imaju oko 129.000 novih slučajeva kovida dnevno, što je stopa koja se udvostručila za nešto više od dvije nedjelje.

U prosjeku 600 ljudi svakodnevno umire od kovida, što je dvostruko više nego krajem jula.

Arkanzas, Florida, Luizijana, Misisipi i Oregon prijavili su ovog mjeseca rekordan broj hospitalizacija zbog kovida 19 zbog čega su morale da proširuju bolničke kapacitet i da traže medicinsku pomoć od savezne vlade.

RTV Slon/ Nezavisne novine

POSLJEDNJE DODANO