18 C
Tuzla
19.08.2022.

Hrvatska: Broj zaraženih stagnira, ali je covid i dalje prisutan

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1767 pozitivnih PCR testova i 1108 brzih antigenskih testova, rekao je u četvrtak na sjednici hrvatske Vlade ministar zdravstva Vili Beroš, upozorivši da je covid i dalje prisutan iako u Hrvatskoj stagnira broj zaraženih.

U odnosu na prošli četvrtak danas je u Hrvatskoj zabilježen pad broja novozaraženih za 11,62 posto, na bolničkom liječenju se nalazi 651 osoba, od kojih je 37 na respiratoru.

Broj hospitaliziranih u bolničkom sustavu stagnira, a svakodnevno se hospitalizira u prosjeku sedamdesetak novih pacijenata, većinom s težom i teškom kliničkom slikom, dodao je Beroš.

Ustvrdio je da bolničke ustanove mogu i dalje postupno smanjivati ukupne kapacitete namijenjene za liječenje covid pacijenata, kako bi u što većoj mjeri pružali usluge svim pacijentima kojima je potrebna bolnička zdravstvena zaštita, javlja Hina.

Zaključno s jučerašnjom danom utrošeno je 5.225.571 doza cjepiva, pri čemu je najmanje jednom dozom cijepljeno 70,69 posto stanovništva, a dodatnom 27,24 posto odraslog stanovništva.

Beroš je upozorio da je covid i dalje prisutan jer brojevi novozaraženih rastu diljem Europe, iako je procijepljenost u EU-u dobra, a na dodatni oprez poziva veliki priliv raseljenog stanovništva iz Ukrajine i niske stope procijepljenosti europskog susjedstva, posebice Afrike.

ECDC, napomenuo je Beroš, ističe da incidencija bolesti u EU-u raste pa se očekuje porat hospitalizacija i potencijalni porast smrtnih slučajeva.

U Hrvatskoj, koja bilježi stagnaciju novih slučajeva, raste udio BA.2 varijante virusa, koja se trenutno se nalazi u 43 posto uzoraka.

Pojava hibridne varijante delta koronavirusa zasad ne predstavlja opasanost u Hrvatskoj, ali je upozorenje na sposobnost i mogućnost dodatne rekombinacije sojeva.

S obzirom na to da su takvi slučajevi zabilježeni u Francuskoj, Danskoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji, koje su bitno popustile mjere, Beroš ponavlja da je i dalje najučinkovitiji način očuvanja zdravlja zadržavanje opreza, pridržavanje preporuka epidemiologa i cijepljenje

RTV Slon / Fena

POSLJEDNJE DODANO