Hrvatski državljani u BiH danas biraju, u Tuzli glasalo 300 birača/FOTO/

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini danas glasaju na 44 biračka mjesta u gradovima sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u BiH. U Tuzli su otvorena tri biračka mjesta u KŠC “Sveti Franjo” i posljednja informacija je da je za područje Tuzle, svoje pravo ostvarilo oko 300 birača, no to nije konačna informacija, obzirom da će birališta biti zatvorena večeras u 19:00 sati.

U Livnu su jutros u 7 sati otvorena sva biračka mjesta za hrvatske predsjedničke izbore, potvrdio je Feni konzul Tomislav Vrdoljak.

– Za sada izbori teku u redu, a za birače s područja Hercegbosanske županije otvorena su četiri biračka mjesta unutar Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” koja se nalazi u Ulici Župana Želimira 25 – kazao je Vrdoljak.

Iz Konzulata Republike Hrvatske u Livnu još jednom napominju da hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i nemaju izdanu osobnu iskaznicu s inozemnom adresom, a nisu se aktivno registrirali mogu danas ostvariti svoje pravo glasovanja temeljem potvrde koju će u prostorijama navedene škole izdavati ovlašteni djelatnici Konzulata.

Hrvatski državljani koji žive u Sarajevu danas glasaju za predsjednika ili predsjednicu Hrvatske na šest biračkih mjesta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović glasao je jutros u Mostaru na izborima za predsjednika Republike Hrvatske i pritom poručio kako je riječ o jako važnim izborima za Hrvate u BiH.

– Osobno ovo su za nas veoma značajni izbori jer Hrvatska u prvoj polovici 2020. predsjedava Europskom komisijom. To bi značilo da, ako mi završimo ovaj posao, iako ga evidentno završavamo, oko Vijeća ministara, realno možemo biti za istim stolom sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u petom mjesecu u Zagrebu. I upravo taj naš odnos koji gradimo s Republikom Hrvatskom pa i na ovaka način, dajući značaj funkciji predsjednika u Republici Hrvatskoj, stvaramo sebi mnogo bolji put nego što smo to radili zadnjih godinu dana, kada je u pitanju europski put za Bosnu i Hercegovinu – kazao je Čović novinarima.

Naglasio je kako su ovi izbori jako značajni za Hrvate u BiH jer “poruke koje dolaze s Pantovčaka se uvijek daleko čuju”.

– Nadam se da ćemo imati kontinuitet tih poruka kako bi mi ostvarili potpunu jednakopravnost kada je u pitanju izborno zakonodavstvo u BiH – kazao je Čović i još jedanput pozvao glasače u BiH da na izborima za hrvatskog predsjednika podrže kandidata HDZ-a.

Hrvatski birači danas na sedmim predsjedničkim izborima od neovisnosti, odlučuju tko će u idućih pet godina biti na čelu države – aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ili neko od njezinih 10 protukandidata (Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Mislav Kolakušić, Dalija Orešković, Dario Juričan, Dean Kovač, Anto Đapić, Katarina Peović, Ivan Pernar i Nedjeljko Babić).

Hrvatskog predsjednika će se moći birati na ukupno 6.533 biračkih mjesta, od čega je 124 u inostranstvu. U Hrvatskoj ih je 6.409, od čega 72 čine posebna biračka mjesta: u vojsci, na brodovima, u zatvorima, u domovima socijalne skrbi.

U inostranstvu će se birati u 47 zemalja, na 124 biračka mjesta, trećina ih je (44) u Bosni i Hercegovini. Biračka mejsta bit će zatvorena u 19:00 sati.

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sistemom, dakle treba dobiti većinu glasova svih birača koji su glasali (50 posto plus jedan glas). Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug koji se održava 14 dana kasnije, u ovom slučaju 5. januara 2020. godine.