I danas mirni protesti Udruženja “Žene Srebrenice”

Foto: Ilustracija
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Kao i svakog 11. u mjesecu, i danas će u Tuzli Uruženje građana „Žene Srebrenice” održati mirne proteste u znak sjećanja na, kako je navedeno u saopćenju, 11. juli 1995. godine kada se dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

“Kao ishod ove krvave epizode u kojoj su organizacije ujedinjenih nacija, Evropska unija i većina zapadnih zemalja odigrale sramnu ulogu, ubijeno je i izmasakrirano preko 10.000 naših najdrazih iz ZZ Srebrenica. Organizacija ujedinjenih nacija, Evropska unija, svijet, nikada neće sprati ovu crnu mrlju iz istorije čovjećanstva, a mi, porodice čiji su članovi na najbrutalniji naćin pobijeni iz “Zaštičene zone Srebrenica” nećemo nikada zaboraviti ni oprostiti.
11. jula 2018.godine navršilo se punih 23. godina od genocida koji su počinili JNA, vojska i policija RS-a. Da sada je u Memorijalnom centru Potoćari ukopano 6.661 posmtrnih ostataka zrtava genocide,ubijenih zrtava u julu 1995 godine. Mnoge porodice još uvijek tragaju za svojim najdrazim koje nisu pronađeni i identifikovani, Zločinci još uvijek slobodno se kreću na prostorima Srbije, Crne Gore i RS, masovne i sekundarne grobnice još ne ekshumirane, posmrtni ostaci još ne pokupljena po vrletima RS, jer mnogi prostori nisu deminirani, kako bi se došlo do posmetnih ostataka koja su poginula i ostala na površini punih 23 godina i večina posmrnih ostataka neidentifikovana.”, istaknuto je u saopćenju Udruženja “Žene Srebrenice”.

FOTO: ARHIVA