15.5 C
Tuzla
22.05.2022.

I ovog petka nastavljamo priču o Tuzli: Znate li ko su Pupe a ko Klepe?

Ekipa podcasta “Tuzla calling” ove sedmice predstavlja prvu epizodu iz trilogije o Gornjoj Tuzli, odnosno 22. epizodu ukupnog serijala. U trilogiji pokušavamo otkriti i dokazati šta je starije Gornja ili Donja Tuzla, kako su nastale Pupe, a kako Klepe. Nova epizoda biti će dostupna na YouTube kanalu RTV Slon danas od 15 sati.

Iz epizode izdvajamo: 

Gornja Tuzla oduvijek je bila grad u povijesnom značenju  tog termina  već  od  neolita,  najmanje 2000. godina prije Dolne, Donje Tuzle (tako se zvala do 1910. kada gubi tu odrednicu pa se zvanično zove Tuzla). Da li je ovo  tek  interna priča između pupa i klepa ili  povijesni fakat ? Ko su pupe, a ko klepe  – odgovor ćemo potražiti  u 22. epizodi podkasta o Tuzli. Ali prvo moramo razumjeti  šta nam to nazivi Tuzle kroz povijest pričaju. 

Ovu epizodu i mini trilogiju koju donosimo predstaviti će vam i nova voditeljica naših tuzlanskih priča. Ulogu naratora od naših Albine i Želje, od 22. epizode podcasta o Tuzli, preuzima Eila Vicković, snimateljska ekipa ostala je ista, kao i montaža koju potpisuje Alen Hajdarević.

Ukoliko ste propustili pogledati i poslušati 21. epizodu koju smo posvetili tuzlanskim mostovima, evo i podsjetnika. 

Tuzlanski mostovi nekad i sad - Tuzla calling - Podcast

Inače, sve ranije objavljenje epizode dostupne su na YouTube kanalu RTV Slon kao playlista i kao zasebni sadržaj, te na našim društvenim mrežama. Za sve one koji više vole slušati nego gledati, sve epizode možete poslušati i na našem saundcloud nalogu. 

POSLJEDNJE DODANO