I žene sa invaliditetom su majke: Sve imaju ista prava na zdravstvo, bez predrasuda!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Pozitivna i optimistična, Mersiha Fazlić ruši sve predrasude i stereotipe osoba sa invaliditetom. Iako rođena sa invaliditetom, hrabrost i volja za životom koju ima ova žena tjera i druge ljude na pozitivno razmišljanje. Puna optimizma i volje za životom Mersiha svakodnevno obavlja sve poslove i majka je dvoje djece. Ipak i pored toliko optimizma, svakodnevno se susreće sa barijerama, koje joj otežavaju normalno funkcionisanje.

“Pa vjerujte da jesam, pogotovo što se tiče Doma zdravlja i pristupačnosti. Arhitektosnke barijere su katastrofa, najveći problem. A radnici, zavisi na koga naiđete. Većina su fini i dobri i tolerantni, tako da nisam imala problema sa njima” – kazala je Mersiha Fazlić.

 

 

Žene sa bilo kojom vrstom invaliditeta, svakodnevno se susreću kako sa arhitektonskim  barijerama tako i sa mnogim drugim  preprekama. Izložene su višestrukoj diskriminaciji i nedostatku prava u svim sferama života.  Često stereotipi društva isključuju žene sa invaliditetom iz svih uloga koje jedna žena obavlja.

 

“Vrlo važna stavka je da ne postoji ginekološki sto za žene sa invaliditetom, a znate kako.. percepcija društva je takva da oni često ženu sa invaliditetom doživljavaju kao nedovoljno sposobnu da bude majka, tako da se samim tim nameće tako da njoj nije ni potreban ginekološki pregled” – istakla je Adisa Kišić, zaposlenicu u I.C. “Lotos“ Tuzla.

 

 

O temi reproduktvinog zdravlja žena sa invaliditetom danas se govori jako malo ili nikako. Jedna od najvažnijih prava svake osobe jeste pravo na adekvatnu zdravstvenu zaštitu, posebno kada je u pitanju reproduktivno zdravlje.  Upravo zbog toga sedmica prevencije raka grlića materice ove godine posvećena je ženama sa bilo kakvom vrstom invaliditeta.

 

“Te osobe nemaju puno vremena da zbog svojih obaveza i svoje odgovornosti kako ličnih tako i kod majki koje imaju djecu sa posebnim potrebama, djecu sa invaliditetom nisu u mogućnosti da se posvete sebi, da pruže sebi ono što svaka žena ima pravo da ima, a to je zdravstvenu zaštitu da bude zdrava i izliječena u slučaju da se pojavi neki od oblika ove bolesti” – kazala je prof.dr.sc. Dženita Ljuca, načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla.

 

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo mnoge stvari su se promijenile. Napravljen je i prostor i pristup za osobe sa invaliditetom, kako bi se ovi pacijenti ugodnije osjećali i imali bolji pristup Klinici.

 

“Naša Klinika je savladala sve savremene tehnike za te pacijente, tako da su te pacijentice koje pristupaju ginekološkim operacijama potpuno bezbijedne, tako i akušerstvo prilikom porođaja, omogućeno im je da imaju maksimalnu komfor kao i osobe bez invaliditeta” – kazala je Senida Keser, anesteziolog u Klinici za anesteziologiju i reanimaciju UKC-a Tuzla.

 

Današnje predavanje mali je, ali itekako značajan korak u omogućavanju potrebne edukacije kao najvažnije moći u prevenciji svih bolesti.