Iako je na snazi zimski red letenja: MAT i dalje svakodnevno broji...

Iako je na snazi zimski red letenja: MAT i dalje svakodnevno broji putnike

Objavio: -

Više od pola miliona putnika u prvih deset mjeseci prošlo je kroz Međunarodni aerodrom Tuzla, što znači da je cilj od 570 hiljada putnika u toku 2018. godine skoro pa ispunjen. Zbog toga su na tuzlanskom aerodromu radovi na modernizaciji putničkog terminala uveliko u toku. Radovi će se još bržim tempom nastaviti i u narednim mjesecima, obzirom da je 29. oktobra na snagu stupio i zimski red letenja koji traje do kraja marta naredne godine.

Nakon izuzetno uspješne sezone u kojoj je kroz putnički terminal Međunarodnog aerodroma Tuzla prošlo 510 hiljada putnika, nedavno je na snagu stupio zimski red letenja. Osim promjene u terminima polijetanja aviona, zimski raspored donosi i reducirane letove, što znači i ukidanje nekoliko avio linija, ali samo na kratak period, odnosno do kraja marta iduće godine.

„U toku ljetnog reda letenja mi smo imali negdje oko 45 letova sedmično. Sad se taj broj reducira na 29 do 30 letova, a u periodu praznika od 15. decembra do 10. januara se diže na 35 letova sedmično. Također, avio kompanija Wizz air je ukinula četiri destinacije samo u toku zimskog reda letenja tako da će se one nastaviti u toku ljetnog reda letenja, a to su Stockholm u Švedskoj, Billund, Vaxjo i u Njemačkoj Baden Baden”, istakao je Rifet Karasalihović – direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla

Baš zbog činjenice da Međunarodni aerodrom Tuzla obara sve rekorde u BiH po broju putnika, menadžment tuzlanskog aerodroma je odlučio da dodatno poboljša uslove kako usluga, tako i boravka u putničkom terminalu. Zbog toga su radovi na rekonstrukciji i unutrašnjosti ali i spoljašnosti putničkog terminala trajali i u toku ljetne sezone.

„Jako je interesantno da smo mi prilikom rekonstrukcije dogradnje putničkog terminala uporedo radili i našu djelatnost opslugu putnika i prtljaga. Zbog toga smo  morali naše izvođače u jednom trenutku zaustaviti, odnosno njihove radove i njihov tempo kako bismo mogli opslužiti putnike i prtljag. Jako nam je drago da u tom periodu nismo imali nijednu nezgodu što se tiče ili radnika ili putnika”, dodao je direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Radovi na uređenju Međunarodnog aerodroma Tuzla vrijedni su oko sedam miliona maraka, a veliki broj putnika koji svakodnevno prođe kroz ovaj putnički terminal uskoro bi mogao polijetati sa jednog od najmodernijih aerodroma u Bosni i Hercegovini.  

Radovi na rekonstrukciji putničkog terminala su u toku, a završetak prve faze radova očekuje se u toku ovog mjeseca.

„Druga etapa za koju mi u ovom trenutku raspisujemo tendersku proceduru i konkurs za javnu nabavku je unutrašnje uređenje putničkog terminala Međunarodnog aerodroma Tuzla. Završili smo projekte enterijera i nadam se da ćemo u decembru početi sa izgradnjom enterijera na aerodromu Tuzla,“ zaključio je Karasalihović.

 Obzirom da Međunarodni aerodrom Tuzla sarađuje sa avio kompanijom Wizz air i da je ova nisko-budžetna kompanija u protekle četiri godine sa tuzlanskog aerodroma prevezla više od milion putnika, odlučeno je da se lepeza usluga letova prihvatiljivih cijena dodatno širi. Zbog toga se, osim aktivnosti na modernizaciji putničkog terminala, radi i na pregovaranju sa ovom avio kompanijom i za nekoliko novih destinacija.