Iako je proglašen neustavnim: Srbijanska premijerka i ministri na proslavi ‘Dana RS’ u Banjoj Luci

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Obilježavanju 9. januara – Dana Republike Srpske (RS), kojeg je neustavnim ocijenio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, danas će u Banjoj Luci prisustvovati predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i nekoliko ministara – potvrdio je novinarima predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović jučer je rekla novinarima u Banjoj Luci da 27 godina RS-a “pokazuje jedno ozbiljno doba“.

– Mnogo toga smo uradili u prethodnom periodu i u narednom periodu namjeravamo da gradimo i jačamo RS, njene institucije i svijest o važnosti njenog opstanka – dodala je ona.

Entitetski premijer Radovan Višković je kazao da je obaveza da se gradi “bolja RS, kao poželjna destinacija za život“.

– Očekujem da se nakon 9. januara okrenemo radu, kreiranju politika koje će poboljšati život u RS i od nje napraviti evropsku destinaciju, a Banja Luku kao grad u koji će se dolaziti iz evropskih prijestonica, a ne da se odavde odlazi – kazao je Višković novinarima.

Iako je Ustavni sud BiH ranije 9. januar, kao “Dan RS“ ocijenio neustavan, u tom bh. entitetu se pripremaju različite aktivnosti za današnju proslavu.

U centru Banje Luke planiran je svečani defile, te akademija i prijemi.

 

Izvor: RTV Slon/Fena