21.7 C
Tuzla
20.07.2024.

Iduće sedmice završne riječi na suđenjima za genocid u Srebrenici i zločine u Sanskom Mostu i Stoc

U Državnom sudu je naredne sedmice planirano ročište na kojem će Odbrana Srećka Aćimovića, optuženog za genocid u Srebrenici nastaviti sa izlaganjem završne riječi, dok je predviđeno i da završne riječi iznesu i Odbrane Mirka Vručinića, te Mileta Pažina i Vide Krešićaza, optuženih za zločine u Sanskom Mostu i Stocu.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti Aćimovića da je, kao komandant Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995. postupio po naredbi komande ove brigade i Glavnog štaba VRS-a da se Srebreničani iz škole u Roćeviću kod Zvornika, s povezima na očima i zavezanih ruku, odvedu na lokaciju koju je sam izabrao – šljunkaru na obali rijeke Drine u Kozluku, gdje su ubijeni.

Završnu riječ na suđenju Aćimoviću je Tužilaštvo iznijelo na ročištu održanom u martu ove godine, dok je Odbrana sa svojom završnom riječi započela 10. juna i nastavit će u srijedu, 2. septembra.

Odbrana Mirka Vrućinića, optuženog za zločine počinjene na području Sanskog Mosta 1992. godine će u ponedjeljak, 31. augusta, iznijeti svoju završnu riječ.

Vrućinića, nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) i člana Kriznog štaba u Sanskom Mostu, optužnica tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Odbrana Mileta Pažina i Vide Krešića, koji se terete za zločine počinjene na području Stoca 1993.godine, će završnu riječi iznijeti na ročištu planiranom za 1. septembar.

Optužnica tereti Pažina za hapšenje, fizičko i psihičko maltretiranje žena, djece i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u školi u Crnićima, odakle su premješteni u objekte u Đulićima i Kaplan mahali, dok je Krešiću na teret stavljeno psihičko i fizičko maltretiranje civila zatvorenih u “Koštanoj bolnici” u Stocu.

Iduće sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene na Palama, Foči, Zvorniku, Zavidovićima, Prijedoru, Sarajevu, Kalinoviku i Brčkom.

Vezane vijesti

TUZLA