6.7 C
Tuzla
04.10.2022.

IGK: Vrijeme je da se ruski agresivni pohod na istinu o genocidu u BiH zaustavi

Konačno je vrijeme je da se ruski agresivni pohod na istinu o genocidu u BiH i pravdu za žrtve tog zločina zaustavi, saopćio je Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) povodom zahtjeva Ministarstva vanjskih poslova Rusije i njegovog portparola Marije Zaharove da ratni zločinac Ratko Mladić bude pušten na slobodu.

Podržavanjem jednog od nazloglasnijih presuđenih ratnih zločinaca 20. vijeka, Ratka Mladića, Zaharova, kako smatra IGK, još jednom potvrđuje rusko anticivilizacijsko negiranje istine o genocidu u Srebrenici i ponižavanje pravde za žrtve toga zločina.

– Negatori genocida i rušitelji države BiH i dalje imaju zaštitu Rusije, koja otvoreno podržava presuđene ratne zločince. Umjesto kontinuiranog podržavanja i veličanja presuđenih ratnih zločinaca i negiranja genocida u Srebrenici, Rusija bi trebala pokušati nešto naučiti iz svojih državnih grešaka kako na Balkanu, tako i u svijetu – navodi IGK.

Naglašava da na navedeno negiranje genocida u Srebrenici mora odgovoriti međunarodna zajednica kao što je odgovorila u slučaju ruske agresije na Ukrajinu.

– Poruka međunarodnoj zajednici, kao što se okupila oko Ukrajine, okupite se i oko BiH, bar sada u uslovima opasnog ruskog uplitanja u državu BiH, njeno opasno, anticivilizacijsko negiranja genocida i dehumanizirajuće glorifikovanje preuđenih ratnih zločinaca. Ako ste prije 30 godina dopustili agresiju na međunarodno priznatu članicu UN, Republiku BiH, nemojte sada dopustiti ništa manje opasno agresivno uplitanje Rusije na Balkan, posebno u BiH. Jer BiH je bila, jeste i biće isto bitna, a možda i bitnija od Ukrajine – navodi su saopćenju IGK.

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO