Ikrar dova za tuzlanske hadžije – Sa područja Medžlisa Tuzla na hadž putuje 49 hadžija!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U Hadžijskoj džamiji u Novom naselju u Solini jučer je  proučena je ikrar dova za hadžije iz Tuzle koji će ove godine obaviti petu islamsku dužnost (hadž).

Riječima dobrodošlice obratio se imam Hadžijske džamije Mumin-ef. Mumić iskazavši radost što se ova tradicionalna hadžijska dova održava u ovoj džamiji koja po tome i nosi ime i iz koje se od 1998. godine ispraćaju hadžije na najznačajnije putovanje put Meke i Medine.

Dovi su prisustvovali predsjednik Medžlisa Tuzla prof. dr. Amir Karić, glavni imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović, tuzlanski imami, hadžije, njihove porodice i veliki broj džematlija.

Prigodnim vazom okupljenim vjernicima se obratio Zijad-ef. Vehabović, glavni imam Medžlisa Lukavac. U svojoj besjedi glavni imam Vehabović je ukazao na značaj obreda hadža, ističući da hadž posjeduje osobitu simboliku koja se temelji na životnim prilikama Božijih poslanika.

Glavni imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović je budućim hadžijama i njihovim porodicama uputio čestitke povodom ovog svečanog trenutka u njihovim životima. Hafiz Huskanović se zahvalio svima koji su dali doprinos u organizaciji ove tradicionalne svečanosti kojom se na najsvečaniji način hadžije ispraćaju na hodočašće svetih mjesta.

Program ovim svečanim povodom izveli su tuzlanski imami, članovi hora „Gazi Turali-beg“.

Zajedničku ikrar dovu za tuzlanske hadžije proučio je predsjednik prof. dr. Amir Karić.

Ove godine sa područja Medžlisa Tuzla na hadž putuje 49 hadžija.