Ilinčica – idealna za odmor, mali broj sugrađana posjećuje ovo izletište

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Samo nekoliko minuta vožnje automobilom iz centra Tuzle potrebno je da bi došli do Ilinčice. Idealna je za šetnju i odmor od svakodnevne buke i gradske gužve. Od smoga u zimskim, a od vreline u ljetnim danima.

”Ova vegetacija i ovaj kompletan biljni svijet na ovom terenu je fantastičan koji daje osjećaj hladovine i daje velike količine kiseonika, zaista je ovo jedna zračna banja za nas koji živimo u gradu. Pored tog izletničkog faktora imamo i taj sportski, rekreativni, zdravstveni faktor koji je jako bitan na Ilinčici” – kazao je Edin Jahić, direktor Turističke zajednice grada Tuzla.

Pa i pored toga danas na Ilinčici nema mnogo posjetitelja. Sprave za vježbanje na otvorenom i klupe za sjedenje, većinom su prazne. No, Gradska uprava na Ilinčici ima velike planove, ali su za njihovo ostvarenje potrebna i velika finansijska sredstva kako bi ova prirodna oaza u blizini grada pšrivukla posjetitelje i omogućila im sadržajan i zabavan odmor u prirodi.

”Gradska uprava je ovdje napravila lijep plan uređenja kompletnog ovog kompleksa, kompletno izletište sa svim terenima i ugostiteljskim sadržajima i sportskim terenima. To je ono za čime građani Tuzle žude, posebno u jesenjim i zimskim danima, kada je u gradu prisutna velika koncentracija smoga, ovdje ga na Ilinčici nema” – istakao je Jahić.

Iako je Ilinčica u ne tako davnoj prošlosti bila mjesto na kojem su Tuzlaci rado provodili prvomajske praznike, danas ih je i na taj praznik sve manje. Ostala je tek mjesto na kojem mladi završavaju svoje noćne izlaske, a za sobom ostavljaju hrpe smeća. Većina je pak onih koji se za odmor u prirodi odlučuju otići van Tuzle, no anketa koju smo snimili ne mora odražavati stav svih građana.

”Ilinčica je malo podaleko, s biciklom sam došao, da se vozi uzbrdo bio bi pojak trening, nisam toliko spreman. Obično odemo nedjeljom, ako je neki roštilj u pitanju, ništa specijalno”.

”Ja sam iz Lipnice pa je to meni malo dalje, ja i djed smo kući sami, tako da ne idem nigdje”.

”Slabo na izletišta idem. Možda kod sestre na Majevicu, nešto privatno, ali ova naša izletišta nisam zadovoljna. Gdje ćeš otići na Ilinčicu, mislim gdje, u divljinu”.

”Ne idem na izletišta, dogodi se na jedan dan, Zlaća ili tako negdje, to se dogodi”.

”Izletišta, Zlaća i Konjuh i tako. Šta je sa Ilinčice? Ništa Ilinčica trenutno”. – samo su neka od mišljenja građana.

Pored Ilinčice, u okolini Tuzle postoje potencijali za razvoj izletničkog turizma. Ono što je do sada urađeno je uglavnom u privatnom vlasništvu, a takvi sadržaji privlače ljubitelje prirode.

”Priroda u okolini Tuzle je prelijepa, posebno prostor Majevice, Stara Majevica, Breške, Obodnica, taj dio. Lovački dom na Majevici, gore se uređuju i bungalovi. Imamo u Breškama urađen adrenalinski park, mini golf terene, sve su to privatni aranžmani” – kazao je Edin Jahić, direktor Turističke zajednice grada Tuzla.

Ovo potvrđuje da su u posljednje vrijeme, privatne kompanije ili pojedinci shvatili želje i potrebe stanovništva ne samo u našoj zemlji, nego i šire, pa se odlučuju na razvoj ruralnog područja koje će privući posjetitelje. Na taj način ostvaruju profit, a posjetiteljima nude odmor i ugođaj. Stoga je na građanima izbor, bila to Ilinčica ili neko privatno izletište, bitno je da sve više ima mjesta u kojima će moći pronaći mir.