15 C
Tuzla
25.09.2022.

Imamović: Lokalnim zajednicama se novac dodjeljuje po političkoj podobnosti

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović tvrdi da su građani Federacije BiH žrtva političke diskriminacije.

Imamović je na pres-konferenciji u Sarajevu ustvrdio da je Vlada Federacije BiH na sjednici 8. augusta donijela Odluku o raspodjeli sredstava za projekte infrastrukture gradovima i općinama u FBiH u visini od skoro 30 miliona KM na osnovu političke podobnosti.

Dodao je da su općine i gradovi, gdje vladaju SDA i HDZ dobili više novca, a da su druge opcije bile “žrtve grube političke diskriminacije”.

Naglasio je da je Cazin dobio 2 KM po stanovniku, Tuzla 2 KM, Zenica 3 KM, Gračanica 6 KM, Centar Sarajevo 6 KM, a da je Trnovo dobilo 124 KM po stanovniku, Teočak 40 KM, Neum 91 KM, a Ravno 87 KM.

– U Trnovu jedan čovjek više vrijedi 60 puta više nego u Tuzli ili Zenici. To je očigledni primjer diskriminacije, tvrdi Imamović.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović pojasnio je da u Bosanskopodrinjskom kantonu postoje tri lokalne zajednice, Foča u FBiH, Pale u FBiH i Grad Goražde.

– Po glavi stanovnika, Foča Federacija je dobila 114 KM, Pale Federacija 224 KM, a Grad Goražde, gdje sam ja gradonačelnik, 20 KM. Nedopustivo je da se novac građana dijeli po stranačkom principu, istakao je.

Na pres-konferenciji su se obratili i gradonačelnik Gračanice Nusret Helić i načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović koji su također iznijeli podatke za njihove lokalne zajednice.

RTV Slon/FENA

POSLJEDNJE DODANO