Imamović: Molim sugrađane da prijave one koji pale vatru na otvorenom, moramo spriječiti nove požare

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović danas se obratio javnosti nakon velikih požara na području grada, koji su stavljeni pod kontrolu. Zamolio je građane da prijavljuju one koji pale vatru na otvorenom.

”Dugo i strpljivo, zajedno se borimo protiv pandemije. U sred te velike nesreće, nas su zadesili požari. Za sve požare koji su izbili, krivi su pojedici koji su palili vatru na otvorenom.

Podsjećamo da je 6.4.2020. u 14:15 sati Operativnom centru civilne zaštite prijavljeno nekoliko istovremenih požara. Juče, nakon saniranja velikog dijela požarišta površine oko 240 hektara, izbio je novi požar u Lipnici, nakon čega su se počeli nizati  novi požari. Samo u protekla 24 sata Profesionalna vatrogasna jedinica Tuzla imala je 17 intervencija na gašenju požara. Krivac je ljudski faktor”, navodi Imamović.

Ukoliko neko od građana skupi granje radi pripreme njive za sjetvu, to ne smije zapaliti, navodi gradonačelnik u svom obraćanju, te ističe da ako nema drugi način za sigurno zbrinjavanje otpada, dovoljno je da pozove JKP Komunalac na broj: 035 302 555 (radnim danima) ili 035 302 550 (vikendom) i radnici Komunalca će to odvući.

”Moramo zajedno spriječiti nove požare. Zato vas molim da odmah prijavite svakoga ko zapali vatru na otvorenom, na telefone: Operativni centar Civilne zaštite broj: 121, Policiju: 122, Vatrogasci: 123. Pozivi na ove brojeve su besplatni”, podsjeća Imamović.