Imamović: Pozivam zastupnike na održavanje sjednice Paralmenta FBiH u Tuzli

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović pozvao je zastupnike Parlamenta FBiH na održavanje sjednice u SKPC Mejdan. Saopćenje prenosimo u cjelosti.

“Pozivam zastupnike/poslanike Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da sjednicu održe u Tuzli, u SKPC Mejdan, koji ima 5000 stolica i u kojem, od epidemiologa preporučena distanca između poslanika, može biti i dvadeset puta veća.

Otkazivanje sjednice Parlamenta dovodi ustavni poredak Federacije BiH u veliku opasnost. Umjesto da se u vremenu krize jača zakonodavna, izvršna i sudska vlast, neki izgleda pandemiju kao veliku nepriliku, koriste kao priliku da ostvare svoje opasne namjere.
Suspendovati Parlament i zakonodavnu vlast staviti u ruke maloj grupi ljudi, dovodi nas u opasnost od prijekih zakona i prijekih sudova, u opasnost od diktature. To su društveno opasne namjere.
Gospodine predsjedavajući, ovdje se ne radi o javnom okupljanju, nego o obavljanju posla poslanika. Na hiljade ljudi u bolnicama, trgovinama, rudnicima i fabrikama dolaze da rade svoj posao. Sjednica Parlamenta nije utakmica. U Tuzli se poštuju zakoni i odluke Federalne vlade i odluke Federalnog štaba civilne zaštite, pa prema tome, takve zabrane koju je smislio štab Kantona Sarajevo, u Tuzli nema. Ovo je Bosna i Hercegovina, ovo je Federacija Bosne i Hercegovine, ovo je Tuzla. Pozivam poslanike/zastupnike da sjednicu održe u Tuzli.”, navedeno je u saopćenju gradonačelnika Imamovića.