Imenovano novo rukovodstvo Skupštine TK i smijenjena Vlada TK

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Na današnjoj sjednici Skupštine TK za predsjednika ovog zakonodavnog organa izabran je Žarko Vujović (SDP), dok su za zamjenike izabrani Lejla Vuković (SBB) i Boris Krešić (DF).

Izboru rukovodstva Skupštine TK prethodila je dugotrajna rasprava zbog problema nastalih oko izbora predstavnika Srba i Hrvata u skupštinsko rukovodstvo.

Naime, nakon što je većinom glasova Lejla Vuković iz Saveza za bolju budućnost izabrana za predstavnicu Kluba Bošnjaka u rukovodstvu Skupštine TK njen izbor potvrdila je i potrebna većina u Skupštini TK dok ranije predložena kandidatkinja Kluba Hrvata Vedrana Petrović i kandidat iz Kluba Srba Slađan Ilić nisu dobili potrebnu većinu glasova u Skupštini.

Koalicioni dogovor

Za Lejlu Vuković u Klubu Bošnjaka glasalo je 16 zastupnika i to devet iz SDA, jedan iz PDA, po dva iz SBB i SBiH, te pojedan iz SDP –a i DF-a.

 

„Pa jedino što mogu da kažem jeste da je to dio koalicionog dogovora novoformirane skupštinske većine“, izjavila je Lejla Vuković, novoizabrana zamjenica predsjednika Skupštine TK.

 

Zbog nemogućnosti izbora predstavnika hrvatskog i srpskog naroda, SDP je predložio da na sjednici bude izabran samo predstavnik bošnjačkog naroda što su u SDA smatrali nedopustivim te su nakon kraće pauze izašli sa  prijedlogom da 50 posto zastupnika klubova Hrvata i Srba ima pravo da predloži po jednog kandidata, a da se o tome izjasni Skupština.

 

„U tu svrhu smo predložili zaključak koji je omogućio klubu Hrvata i Srba da na prijedlog jedne polovine delegiraju kandidate koji su dobili potrebnu većinu od strane Skupštine“, objasnio je Midhat Čaušević, zastupnik SDA u Skupštini TK.  

 

U nastavku sjednice za predstavnika iz reda Hrvata predložen je Boris Krešić a iz reda srpskog naroda jedini prisutni član Kluba Žarko Vujović, budući da Slađan Ilić nije prisustvovao sjednici, te su u konačnici i izabrani za predstavnike naroda u skupštinsko rukovodstvo.

Međusobnim dogovorom predsjedničko mjesto pripalo je Žarku Vujoviću, dok su zamjenici Lejla Vuković i Boris Krešić.

Izbor hrvastkog i srpskog predstavnika neustavan?

Među poslanicima koji su negodovali ovakvom izboru hrvatskog i srpskog predstavnika najglsniji je bio Dževad Hadžić iz SDP a- koji je najavio da će se njegova stranka zbog ove odluke žaliti Ustavnom sudu.

„Mi smo danas praktično imali ismijavanje Ustava od strane SDA, jer mimo ustava neko izađe i kaže ja predlažem sebe, bez da je održan Klub. Evo ja vas pitam ko je predložio predstavnika iz reda Srba kad uopšte nije bilo Kluba? Drugo, na snazi su odluke – prijedlog Kluba Hrvata Vedrana, prijedlog Kluba Srba Slađo. Dakle, te odluke nisu stavljene van snage. Mimo tih odluka danas je većina predvođena SDA izglasala mino ustava sa nekakvim zaključkom ljude koji su sami sebe predložili“, kazao je Hadžić.

Hadžić je naglasio da od sada SDP u skupštini TK djeluje sa osam poslanika što je potvrdilo spekulacije da su iz Kluba istupili Husein Tokić i Vujović i priklonili se novoj skupštinskoj većini. Upitani da prokomentarišu prozivke da je novo rukovodstvo izabrano „na mišiće“ Vujović i Krešić odgovorili su:

” Pa dobro, svako ima pravo na svoje mišljenje. Ja sigurno nikoga neću osporavati u njegovom mišljenju. Na kraju krajeva demokratija je oblik vladanja u kojem većina donosi odluke i tako je doneseno danas“, kazao je Vujović, a sa konstatacijom se nije složio ni Krešić.

 

„Ne bih ja rekao na mišiće, odblokirali smo Skupštinu TK i to je bio jedini cilj. Možemo postaviti pitanje zašto do dana današnjeg nije donesen poslovnik klubova naroda u Skupštini TK i smatramo da bi to trebalo uraditi što prije da se više nikad ne može blokirati Skupštine TK“, kazao je Boris Krešić, novoizabrani zamjenik predsjednika Skupštine TK

 

 

 

Nova Vlada do početka avgusta?

Novo rukovodstvo Skupštine odmah po imenovanju najavilo je i održavanje sjednice hitnog karaktera na kojoj je smjenjena Vlada TK i podržana odluka o davanju ovlaštenja sekretarima ministarstara i Vlade TK do imenovanja nove kantonalne vlade.

„Već od ponedjeljka ja ću predstavnika skupštinske većine pozvati da odredi kandidata za premijera TK i da u predviđenim rokovima, s obzirom da od 1. 8. počinju godišnji odmori Vlada TK će biti siguran sam do 1. avgusta imenovana“, poručio je Vujović.

SDA koja u skupštinskim klupama ima najviše zastupnika a samim time čini i najveći dio skupštinske većine, za očekivati je, predložit će i mandatara buduće Vlade TK.