IMEP vas poziva na radionicu za građane novinare

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Program osnaživanja nezavinsih medija IMEP organizuje radionicu za građane novinare koja će bit održana u utorak 28. januara u 18:00 sati u Ateljeu Ismeta Mujezinovića (Klosterska bb).

Teme ove radionice biće model građana/ki novinara/ki, kreiranje i objavljivanje sadržaja na imep.ba, grantovi za New Voices ili Nove glasove koji su predviđeni u iznosima od 2.000 do 5.000 dolara, a razgovaraćemo o novinarstvu, o razlici između izvještavanja i pisanja na društvenim mrežama, o tome šta bi mogla biti tema iz lokalne ili šire zajednice. Govoriće Almir Čehajić Batko i Rubina Čengić, a gost je Kemija Hodžić, jedna od korisnica IMEPovog granta za građane novinare.

Iako je pojam građanin/ka novinar/ka u BiH još uvijek relativno nov, u svijetu su vrlo popularni, pojedini mediji imaju i hashtagove “građanin-novinar”, a u Crnoj Gori su dodijeljene nagrade najuspješnijim tamošnjim građanima novinarima.

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) i OTVORENA MREŽA (OM), koji u BiH realizuju USAID-ov Program jačanja nezavisnih medija (IMEP) koji u BiH promoviše ovu ideju, pozivaju sve zainteresovane da dođu.

Inače, Program osnaživanja nezavisnih medija (IMEP) je USAID-ov program koji podržava nezavisnost medija i slobodu izražavanja u BiH jačanjem održivosti medija, podizanjem kvaliteta medijskog sadržaja izgradnjom kompetencija novinara, pružanjem pravne podrške medijima i novinarima, kao i aktivnim uključivanjem građana i građanki u medijski prostor kao nezavisnih medijskih glasova u BiH. Naime, ovaj program,osim što podržava nezavisne medije, praktično poziva sve građane da postanu građani novinari, za njih ima pripremljene i grantove od 2.000 do 5.000 dolara – javni poziv je stalno otvoren, a više detalja kao iodgovori na najčešće postavljena pitanja nalaze se na imep.ba ili na facebooku na objavi.ba.