Indijci izvukli milione iz GIKIL-a: Za šta ih sve tereti Tužilaštvo TK?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Nakon jučerašnjeg hapšenja članova Uprave odnosno Nadzornog odbora Global Ispat Koksne Industrije Lukavac i šturih informacija iz Tužilaštva, danas su već poznati detalji, tačnije krivična djela za koja se oni sumnjiče.

Pramod Mital, predsjednik Nadzornog odbora GIKIL-a, Radžib Das, član Nadzornog odbora i Parameš Batašarija, generalni direktor ove kompanije, osumnjičeni su za izvlačenje novca iz lukavačke koksare, te neizvršavanje obaveza proteklih iz ugovora o preuzimanju većinskog dijela kompanije. 2003. godine po formiranju GIKIL-a, sačinjen je Aneks ugovora o pristupanju ovoj kompaniji između Koksne industrije Lukavac i GSHL-a, koja je postala novi većinski vlasnik. Prema tom dokumentu, GSHL, kompanija u vlasništvu indijskih državljana, obavezala se na ulaganje i plaćanje ugovorenih obaveza u iznosu od 45 miliona KM, što nikada nije učinjeno.

”Da se uvede u knjigu udjela u tolikoj vrijednosti, a što nije učinjeno. Smatramo da je u periodu od 2006. pa dalje putem takozvanih menadžerskih ugovora u gotovini do 2015. godine izvučeno cirka 21 milion KM, a za koja novčana sredstva mi smatramo da su isplaćena neosnovano”, naveo je Ćazim Serhatlić, tužilac Tužilaštva TK.

U junu 2018. godine nad GSHL-om, kompanijom koja je većinski vlasnik GIKIL-a, a čije sjedište je na otoku Man u Ujedinjenom Kraljevstvu, otvoren je likvidacijski postupak. To praktično znači da kompanija i njeni predstavnici nisu mogli i smjeli djelovati u GIKIL-u, odnosno poduzimati bilo kakve aktivnosti.

”Pored toga su nastavili sa izvlačenjem kapitala iz GIKIL-a što mi smatramo protivpravnim radnjama. Iz tog razloga smo bili primorani da reagujemo na ovakav način i da ova lica jučer lišimo slobode”, rekao je Serhatlić.

Istražne radnje Tužilaštva Tuzlanskog kantona o dešavanjima u GIKIL-u, kako se moglo čuti danas, počele su početkom 2016. godine kada su dva izvršna direktora ove kompanije podnijela kaznene prijave protiv generalnog direktora Debasiša Gangulija. Od tada su iz Kantonalnog tužilaštva u nekoliko navrata tražili uključivanje državnih organa u ovaj slučaj, jer se radi o štetama koje se nanose privredi države. U državnom tužilaštvu su se svaki put oglušili na taj spis, zbog čega je Kantonalno tužilaštvo samo pokrenulo postupak. Kada je u pitanju bivši direktor Ganguli, protiv njega je raspisana potjernica, nakon što je napustio BiH krajem 2018. godine.

”Ono što je naša tvrda jest da nas gospodin Ganguli nije prevario, a to što je on napustio zemlju, to je pitanje o kome mi ne bi razgovarali. Raspisana je potjernica za njim. Prema informacijama koje imamo, on se nalazi u Londonu”, ističe Tomislav Ljubić, glavni tužilac Tužilaštva TK.

Zatražit će međunarodnu pravnu pomoć putem Ministarstva pravde BiH, kako bi Ganguli bio dostupan bh. pravosuđu. Istragom su, pored četiri indijska državljana, obuhvaćena i dva bh. državljanina, Faik Buševac i Vehid Mešić, koji se sumnjiče za sklapanje štetnog ugovora radi zaključenja već pomenutog Aneksa. Na pitanje, da li će biti pokrenuta istraga protiv čelnih ljudi koji su vodili Tuzlanski kanton u vrijeme ulaska indijskih državljana u lukavačku kompaniju, tužioci za sada nisu htjeli odgovarati.

U Vladi, odnosno resornom ministarstvu kažu da, iako imaju udio u GIKIL-u, za bilo šta su im ruke vezane, jer je većinski vlasnik indijski državljanin.

”GIKIL je velika rak rana Tuzlanskog kantona kada je u pitanju privreda. Ni s kim nisam obavljao razgovore od ponedjeljka, spreman sam da razgovaram onoliko koliko je nadležnost ovog Ministarstva i Vlade”, kaže Asmir Hasić, ministar privrede TK.

U Vladi imaju naznake da se u posljednje vrijeme, cjelokupna situacija počela odražavati i na radnike, te da im nije isplaćena posljednja plata. Istraga u slučaju GIKIL uskoro će biti proširena, o čemu će se Tužilaštvo naknadno oglasiti.