27 C
Tuzla
18.07.2024.

Industrijska proizvodnja za devet mjeseci u padu 8,2 posto

Industrijska proizvodnja u BiH  za devet mjeseci (januar-septembar) ove godine zabilježila je pad od 8,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Industrijska proizvodnja je opala za 3,7 posto u septembru u usporedbi sa  istim mjesecom predhodne godine, ali je u odnosu na august ove godine zabilježila rast  za 3,8 posto.

U septembru  u odnosu na august ove godine proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju je veća za 8,8 posto, proizvodnja intermedijarnih proizvoda za 4,2 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,7 posto, proizvodnja kapitalnih proizvoda za 0,4 posto, dok je proizvodnja energije manja za 5,1 posto.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u septembru ove godine u poređenju sa  septembrom lani veća je za 9,6 posto, proizvodnja kapitalnih proizvoda za 3,8 posto, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda manja za pet posto, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,1 posto, a proizvodnja energije manja je za 5,8 posto.

Industrijska proizvodnja u septembru u poređenju sa augustom ove godine u području prerađivačka industrija bilježi rast za četiri posto, u području vađenje ruda i kamena za 0,2 posto, dok je u području proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom i gasom zabilježen pad za 1,2 posto.

U septembru u poređenju sa istim mjesecom lani industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi pad u području prerađivačka industrija za 2,7 posto, u području vađenje ruda i kamena za 4,1 posto, a u području proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom i gasom zabilježen je pad od 7,3 posto.

Vezane vijesti

TUZLA