28.9 C
Tuzla
05.07.2022.

Inicijativa “Moja adresa Srebrenica” utvrdila izborne nepravilnosti

Veliki broj građana koji žive u inostranstvu su tek nakon 15.11.2020. godine počeli dobijati glasačke listiće kako u Evropi tako i preko okeanskim zemljama e njihovi glasački listići neće biti uvaženi, jer su stigli posle predviđenog roka, saopšteno je iz Inicijative “Moja adresa Srebrenica”.

“Ovo je očigledna povreda biračkog prava, jer mnogima od njih kojima nije dostavljen glasački materijal na vrijeme uskraćeno je biračko pravo zbog propusta koje je Centralna izborna komisija napravila prilikom slanja glasačkih listića.

Centralna izborna komisija je u skladu sa svojim internim pravilima glasačke listiće trebala poslati 45 dana prije održavanja izbora, međutim, prvi kontigent sa glasačkim listićima otpremljen je 21.10. 2020. godine što predstvalja kašnjenje od 21 dan, a poslednji kontigent, otpremljen je 26.10.2020. godine, sa kašnjenjem od 26 dana.

Tri dana prije održavanja izbora 12.11.2020. godine javila nam se Vahdeta Musić iz SAD koja je po broju za praćenje pošiljke iz nadležne američke pošte dobila informaciju da se pošta koja je poslata 26.10.2020. godine još uvijek nalazi na aerodromnu u Sarajevu.

Mnogo je neregularnosti oko dostave glasačkih listića za glasanje putem pošte. Centralna izborna komsija je pokušala da svoju bahatost nadoknadi izmjenom roka za prijem glasačkih listića do 25.11.2020. godine, kao i mogućnost slanja glasačkih listića na adrese ambasada BiH u pojedinim zemljama svijeta, međutim, kašnjenje od 26 dana u startu se nije moglo nadoknaditi.

Primjer toga je i slučaj Ademe Salihović koja nam se javila u ponedjeljak 16.11.2020. godine iz Švajcarske čiji su glasački listići stigli 13.11.2020 godine u poštu u Švajcarskoj, a dan nakon izbora 16.11. isti su joj uručeni.

Ovakvih slučajeva je na stotine. Pitamo se ko će odgovarati za ovakva očigledna kršenja Izbornog zakona i izbornih pravila. Najveću odgovornost snose upravo oni koji su jedini nadležni da sačuvaju integritet Izborng porocesa i izbornog prava za sve građane ove države, a to je Centralna izborna komisija BiH” – navodi se u saopštenju Inicijativa “Moja adresa Srebrenica”.

POSLJEDNJE DODANO