Inicijativa za prijavu BiH za učešće na 17. Venecijanskom bijenalu arhitekture

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu s predstavnicima AABiH/Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovini i LIFT/Prostorne inicijative o pokretanju Inicijative za prijavu BiH za učešće na 17. Venecijanskom bijenalu arhitekture 2020.

Predstavnici Asocijacije arhitekata informirali su ministra Osmanovića da su već započeli aktivnosti na obezbjeđivanju podrške za budući projekt predstavljanja,  oformljena je radna grupa sastavljena od arhitekata, projektanata, akademskih radnika i teoretičara arhitekture, koji će osmisliti predstavljanje BiH na 17. Venecijanskom bijenalu arhitekture 2020.

Posebno su istaknuli da je u pripremnom periodu, u domenu struke uspostavljena zavidna saradnja na nivou cijele države, te su naglasili doprinos međunarodnom ugledu i prepoznatljivosti BiH kroz predstavljanje značajnih domaćih kulturnih projekata na renomiranim međunarodnim izložbama.

Ministar Osmanović podsjetio je da se već realiziraju aktivnosti na predstavljanju BiH na 58. Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti 2019.godine. Istaknuo je da bi model predstavljanja na Bijenalu savremene umjetnosti, kakav su dogovorili predstavnici Ministarstva civilnih poslova i nadležnih entitetskih ministarstava, mogao predstavljati platformu i za prisustvo BiH na Venecijanskom bijenalu arhitekture.

Bosna i Hercegovina do sada nije bila predstavljena na ovoj međunarodnoj smotri, te je Venecijansko bijenale arhitekture prilika da se obogati prisustvo naše zemlje na značajnim međunarodnim izložbama. Naredno Bijenale arhitekture bit će održano od 23. maja da 29. novembra 2020. godine – saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.