17.8 C
Tuzla
09.06.2023.

Inicijativa za prioritetno vakcinisanje osoba s invaliditetom u BiH

Organizacija Global Analitika poziva vlasti, na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, da hitno sve osobe s invaliditetom i one koji brinu o njima, uvrste na listu prioriteta za vakcinisanje (odmah iza zdravstvenih radnika).

– U protivnom odgovorni nadležni organi u Bosni i Hercegovini mogu se suočiti s posljedicama nepravovremenog reagiranja, a time i izazvati novu diskriminaciju osoba s invaliditetom i njihovih prava na život i zdravstvenu zaštitu – navodi se.

Zdravstvene institucije pozivaju da prilagode svoje protokole, u bolnici i zajednici, tako da se osobe s invaliditetom mogu lako vakcinisati, ali i testirati na COVID-19 te izolirati i liječiti.

– Osobe s invaliditetom su važne i ova pandemija samo je naglasila tužnu stvarnost da se kao država ne ponašamo odgovorno i savjesno, prema osobama s invaliditetom. Svi moramo biti svjesni i iskreno sarađivati ​​da bismo osigurali da osobe s invaliditetom imaju prioritet, istovremeno rješavajući druge probleme koji ih izlažu riziku – ističu uz napomenu da će inicijativu uputiti svim nadležnim institucijama.

Kako navode ti problemi su prepoznati na svjetskom nivou te je ‘The International Disability Alliance (IDA), uime osoba s invaliditetom i njihovih organizacija kao i mreža podrške širom svijeta, pozvala sve vlade, agencije Ujedinjenih naroda i privatni sektor da odmah poduzmu sve mjere da bi osigurale da osobe s invaliditetom i mreže podrške imaju prioritetni pristup vakcinaciji i da vakcine COVID-19 budu dostupne i besplatne za osobe s invaliditetom’.

– Mnoge države svijeta su se odazvale na taj poziv, ali neke države su osobe s invaliditetom stavile u prioritet za vakcinisanje i prije tog poziva kao što je naprimjer Kanada – ističe se.

Po podacima organizacije Global Analitika, prema rezultatima popisa 2013. godine neku vrstu poteškoće ima 8,3 posto populacije u Bosni i Hercegovini, što znači da najmanje 300.000 ljudi u BiH ima neki stepen invaliditeta. Iako, kako navode, procjene govore da u BiH ima oko 500.000 osoba s nekom vrstom invaliditeta.

U saopćenju za javnost Global Analitika potpisana je kao organizacija koja godinama pruža podršku u zaštiti i promociji ljudskih prava osoba s invaliditetom.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!