2.8 C
Tuzla
01.12.2022.

Inkluzija za sve: Udruženje RE-SET pomaže mladim osobama sa invaliditetom

Adna Memić, 26-godišnjakinja je iz Tuzle. Adna je osoba sa stopostotnim invaliditetom. Iako je željela, nikada nije imala priliku da se zaposli, do prije pet mjeseci. Od tada joj se život u potpunosti promijenio. Sada sama zarađuje za svoje potrebe, ali i doprinosi društvu.

„Vrlo sam ambiciozna osoba i uvijek mi je bio cilj da imam svoju platu da ne zavisim ni od koga, pogotovo kao osoba sa invaliditetom kojoj puno znači da je samostalna. Kad sam završila Srednju školu upisala sam Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet baš zbog toga, međutim neke životne okolnosti su krenule drugim putem i onda sam izgubila pravo na zdravstveno osiguranje” kazala je Adna Memić.

Nakon što se našla u ovom problemu, Adna je kaže pokucala na mnoga vrata, ali je podršku dobila samo u Udruženju gdje danas radi kao stalna zaposlenica.

„Ja sam tu došla bukvalno na deset dana i eto ostala sam ovdje sada zastalno i tako da sam jako sretna što sam kao osoba sa invaliditetom dokazala da rušimo predrasude, da možemo da doprinesemo društvu i da pokažemo da smo korisni i sebi ali i da možemo doprinijeti drugima sa kojima radimo i živimo“, kaže Adna.

Iako postoji tek godinu dana, u Udruženju RE-SET rade četiri osobe sa invaliditetom. Ovdje se osposobljavaju i stiču znanja koja prije nisu mogli steći, jer, iako je Zakonom propisano da svaka firma na 16 radnika mora imati zaposlenu i jednu osobu sa invaliditetom, to se u praksi rijetko provodi. Zaposlenici u RE-SET-u rade mnogo toga, baš kao i radnici u velikim firmama.

„Naše Udruženje se bavi isključivo podrškom osoba sa invaliditetom, podrškom njihovih ambicija, u cilju toga da ne budu u stanju socijalne potrebe. Dakle, osposobljavamo ih, edukujemo, stipendiramo. Oni za to primaju naknadu za svoj rad. Samim tim dajemo im mogućnost da se pokažu, da pokažu svijetu šta mogu jer su uvijek na margini“, kaže Aladin Kavgić, predsjednik Udruženja RE-SET.

U ovom Udruženju iskustva stiču i brojni aktivisti. Među njima je i Eldar Smajić. Iako je osoba sa invaliditetom, apsolvent je na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Tuzli. Zaposlenici RE-SET-a trenutno rade na ilustriranju i pripremi za izradu Eldarove autobiografske knjige.

„Knjiga se zove „Iz sehare srca mog“. Knjiga je autobiografska o mom životu i borbi koju sam prolazio kroz život i koju prolazim i vodim“, priča nam Eldar.

Priliku za posao u ovom Udruženju dobila je Živiničanka Enisa Mukinović Musić. Iako nikada nije radila posao računovođe, to će u budućnosti raditi u RE-SET-u. Upravo danas je krenula na obuku za ovaj posao.

„Meni je danas prvi dan zvanično ovdje, da dolazim da se upoznam sa poslom. Ja ne znam raditi posao koji mi se nudi, odnosno poslovnih knjiga, pa mi je RE-SET Udruženje uplatilo edukaciju u računovodstvenoj školi kako bih se edukovala za vođenje poslovnih knjiga“, kazala je Enisa Mukinović Musić, aktivistica u Udruženju RE-SET.

Udruženje RE-SET najvećim dijelom se finansira putem fonda „Sedinin bazar“. Ovaj fond osnovala je Bosanka koja živi u Čikagu. Udruženje mogu pomoći i građani donacijama putem poziva.

„Pokrenuli smo humanitarni broj za stipendiranje osoba sa invaliditetom, gdje naši građani pozivom mogu donirati za stipendije našim aktivistima. Pokušavamo da promijenimo svijest i pomognemo osobama sa invaliditetom u BiH“, kazao je Kavgić.

Kavgić kaže da Udruženje RE-SET na ovome neće stati. Već početkom naredne godine planiraju osnovati i firmu, čime će stvoriti još najmanje tri radna mjesta i to isključivo za osobe sa invaliditetom.

POSLJEDNJE DODANO