20 C
Tuzla
15.07.2024.

INO BiH – Rješavanje pitanja nestalih osoba ključno za budućnost naše zemlje

Na okruglom stolu o temi „Postignuća i prioriteti u procesu traženja nestalih osoba“, koji je u organizaciji Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine održan u Brčkom, istaknuto je da je rješavanje pitanja nestalih osoba ključno za budućnost naše zemlje.

Na okruglom stolu su učestvovali predstavnici udruženja porodica nestalih osoba iz cijele BiH, predstavnici Tužilaštva BiH, Tužilaštva Brčko Distrikta, Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno-sigurnosne agencije te Vlade Brčko Distrikta.

Nakon predstavljanja rezultata rada Instituta u toku 2021. godine porodice su imali priliku dobiti informacije o procesu traženja nestalih u našoj zemlji.

Predsjedavajući Kolegija direktora INO BiH Marko Jurišić je kazao da je u 2021. godini napravljen napredak u odnosu na prethodnu godinu, jer su ekshumirani posmrtni ostaci 81 žrtve te još osam slučajeva – navode iz INO BiH.

– Ovo nije rezultat koji nas zadovoljava. Međutim, problem koji imamo je nedostatak tačnih informacija o lokacijama grobnica. Gdje su informacije? Kod onih koji su činili zločine i zakopavali tijela, te kod njihovih naredbodavaca. To je mali krug ljudi među kojima vlada zavjera šutnje, jer nemaju interes da otkriju te informacije, s obzirom na to da se radi o ratnom zločinu. Jedini način da se ovo pitanje riješi je da se u procese, u istrage, maksimalno uključe svi nivoi vlasti u našoj zemlji. Bez toga, iluzorno je očekivati da ćemo napraviti neki veći iskorak – kazao je Jurišić.

Predsjedavajući Savjetodavnog odbora INO BiH Samir Vranović je istaknuo da porodice nisu zadovoljne procesom potrage za nestalim osobama, jer se još uvijek traži 7.628 osoba.

– Plašimo se da će, ukoliko se ovako nastavi, ovaj proces potrajati još 30 godina. Zato smo pokrenuli niz inicijativa vezano za traženja nestalih, a kroz institucije koje su uključene u ovaj proces, kako bi zajedno rješavali probleme na ovom polju i kako bi svaki član porodice pronašao onoga koga traži – kazao je Vranović.

Istaknuo je i da je ključni problem nedostatak tačnih i relevantnih informacija, te da je neophodno izmijeniti Zakon o nestalim osobama kako bi se konačno uspostavio Fond za pomoć porodicama nestalih osobama – navode iz INO BiH.

Vezane vijesti

TUZLA