Inoviraj svoje snove: Nastavnici i učitelji iz BiH učestvuju u međunarodnom STEM projektu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Da obrazovanje u Bosni i Hercegovini, uprkos svim problemima, ide u korak s vremenom, pokazuje grupa od 43 nastavnika iz cijele države koja se priključila međunarodnom STEM projektu, pod nazivom “Innovate Your Dreams”. Ovaj projekat okuplja nastavnike iz čitavog svijeta i trenutno je prijavljeno oko 50 zemalja, 2.000 nastavnika i 100.000 učenika. Iz Bosne i Hercegovine učestvuje oko 500 učenika, 43 nastavnika iz 8 gradova iz cijele BiH. Čak 28 nastavnika iz 16 škola dolazi iz Tuzlanskog kantona. Koordinatori za Bosnu i Hercegovinu su Medina Redžić, prof. njemačkog jezika i Alisa Pejić, mr. engleskog jezika, također iz TK.

Osnivači ovog projekta su Khurram Whiz, nastavnik iz Pakistana i Rania Lampou, nastavnica iz Grčke, ovogodišnja finalistkinja za nagradu Global teacher prize, nagrada za najboljeg nastavnika svijeta. Cilj projekta je da pomogne učenicima da razumiju i da se pripreme za zanimanja budućnosti.

Projekat se bavi promocijom tri od ukupno 17 održivih razvojnih ciljeva Ujedinjenih nacija (UN's SDGs, ili Agenda2030; Quality Education, Affordable and Clean Energy, Industry, Innovation and Infrastructure).
Svi nastavnici, zajedno sa svojim učenicima će u narednih 7 sedmica imati priliku da kroz različite projektne aktivnosti promovišu kompetencije kao što su komunikacija, saradnja, kritičko razmišljanje, rješavanje problema, kreativnost, inovativnost i digitalne kompetencije. Teme projekta su: zanimanja budućnosti koja još uvijek ne postoje, uloga tehnologije u svijetu promjena, industrije budućnosti, SDG, a u radu će se primjenjivati projektno, STEM i SGD učenje.