Inspekcija na tuzlanskoj pijaci: Zatvoren veliki broj štandova

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Ukupno 35 inspektora iz odjela tržišno-turističke inspekcije, veterinarske, elektro-energetske i inspektori iz oblasti radnih odnosa danas su započli kontrolu tuzlanske Velike pijace. Kako nam je kazao direktor KUZIP TK, Amel Mehanović, inspektori su na terenu po nalogu Tužilaštva TK i MUP-a TK.

“Jutros kada sam došla na posao, normalno sam izložila stvari. Zatim je “uletila” kantonalna inspekcija sa policijom, opkolila nas, pokupila lične karte i rekla da se ne mičemo iz objekta i tražila nam dozvolu za rad za koju nismo znali da treba da posjedujemo.” rekla je Sanja Zahirović, trgovkinja i vlasnica štanda na Velikoj pijaci.

Nakon velikog požara zakupci četiri mjeseca nisu plaćali mjesto za štandove, dobili su i pomoć iz Gradske uprave Tuzla, a trenutno mali broj kupaca na Velikoj pijaci, više nije njihov najveći problem. Između ostalog inspektori bi trebali utvrditi da li je JP Tržnice-pijace Tuzla sklapalo ugovore sa najmodavcima koji imaju registrovanu djelatnost u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini.

Sanja navodi da nakon deset godina rada na Velikoj pijaci nije znala da je potrebno da ima dozvolu za rad koja joj je danas tražena. Svaki mjesec uredno plaća zakup i video nadzor.
“Nakon nemilog događaja požara koji nas je zadesio 26. februara, sad će godina dana, nismo znali da to trebamo da imamo da bi radili ovdje. Radimo pod ugovorom, plaćamo zakupninu 400 KM na svoj objekat.”, dodala je.

Kako smo saznali na terenu, većinu štandova na pijaci, inspektori su jutros zatvorili, jer ne posjeduju odobrenje za rad. Inspektori se trenutno nalaze u kancelarijama JP Tržnice-pijace Tuzla, gdje vrše kontrolu kompletne dokumentacije.

Kako su nam kazali neki od trgovaca, kojima je inspekcija jutros izdala zabranu rada, do sada im niko nikad nije tražio da vade dozvole za rad.