12.8 C
Tuzla
25.09.2023.

Inspektori izrekli kazne u visini od oko 65 hiljada KM zbog nepravilnosti u formiranju cijena i marži

Svakodnevni rast cijena životnih namirnica itekako utiče na život građana BIH. Skoro svim namirnicima cijene su znatno uvećane, a kod onih rijetkih koje su ostale iste, smanjena je gramaža.

Tržišni kantonalni inspektori od februara, pored redovnih aktivnosti u svakodnevnoj su kontroli cijena. Vlade entiteta u BiH donijele su odluke o ograničenju marži na neke osnovne životne namirnice, međutim to nije puno pomoglo građanima.

U prilog tome govori i činjenica da su od februara do danas kantonalni tržišni inspektori na području našeg kantona od 150 kontrola cijena u trgovinskim objektima izdali oko 60 prekršajnih naloga, kojima su izrečene kazne od oko 65 hiljada KM, a izdato je i 35 upozorenja za otklanjanje nedostataka.

“ Po mojim informacijama koje dolaze sa terena, cijene su trenutno se stabilizovale, sve zavisi od tržišta prije svega svjetskog, a to se prije svega prebacuje i odrazi na naše tržište”, kazao je Selmin Karić, v.d. direktor KUIP TK.

Rat u Ukrajini i zatvaranje luka u Kini zbog pandemije korona virusa, osnovni su razlozi za rast cijena energenata i životnih namirnica. Većina naših firmi okrenuta je uvozu, jer domaća proizvodnja ne može pratiti potražnju u našoj zemlji. Zato cijene na svjetskom tržištu diktiraju cijene na domaćem tržištu. Da bi privrednici opstali prinuđeni su dizati cijene proizvoda, a često se radije odlučuju na plaćanje prekršajne kazne, nego na poštivanje postojećih pravila o maržama.

“Treba jednostavno kontrolisati da ne bi bilo špekulativnih stvari, ali da cijene jednostavno prate što se dešava na globalnom tržištu i morat će ići gore vidimo koliko su cijene energenata u Njemačkoj i očekujemo od vlasti u BiH da akcize na naftu ukinu da bi se cijene nafte zadržale bar na sadašnjem nivou”, rekao je Nedret Kikanović, predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.

Iako je puno razloga koji utiču na povećanje cijena namirnica i energenata u cilju zaštite građana, ali i poštivanja postojećih pravila, tržišni kantonalni inspektori i u narednom periodu nastavit će sa intenzivnom kontrolom trgovinskih objekata.

“Evo ono što ja mogu obećati građanima da ćemo u narednom periodu psoeban akcenata staviti na kontrolu cijena i mislim da inspekcije dovoljno rade”, naglasio je Selmin Karić, v.d. direktor KUIP TK.

“Mi po sistematizaciji trebali bi da imamo 20 izvršilaca i trenutno ih je 13, ali evo oni se stvarno trude i rade i to ne samo redovne kontrole nego i po predstavkama građana”, dodaje on.

Obzirom na situaciju u svijetu za očekivati je i dalji rast cijena, što će sve više uticati na ionako loš kvalitet života građana u BIH. Pored ukidanja akciza na gorivo, smanjenja marži, jedan od načina za zaustavljanje cijena je i ulaganje u proizvodnju domaće hrane, međutim bh. vlast je i na ovom bitnom polju već odavno zakazala.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO