Instrukcije za klanje životinja za vlastite potrebe

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Porodica Sejranić tradicionalno se bavi proizvodnjom suhomesnatih proizvoda za vlastite potrebe. Kenan Sejranić još kao dječak pokazao je interes za ono čime su se bavili njegov otac i djed, a danas je ravnopravan u pripremi mesa i procesu koji mu prethodi.

„Za suhomesnate proizvode koristimo goveđe meso. Uzaberemo najbolje i najkvalitetnije dijelove goveđeg mesa, zatim ih obradimo na neko komade vrijednosti 3-5 cm. To je neka optimalna debljina da bi ovo meso zadržalo svoju svježinu, a i da se ne bi isušilo, jer ako je pretanak komad on će se skorit, ako je predebeo neće se dovoljno osušiti kvalitetno“- kazao je Kenan Sejranić.

Iako zvuči jednostavno, sušenju mesa prethodi složen proces uzgoja životinje, priprema za klanje, kao i sam proces klanja.

Klanje životinja tradicionalno se organizira i prakticira, najčešće pred dolazak zime, kako bi se domaćinstva osigurala sa zalihama mesa ili mesnim prerađevinama među kojim su i različiti suhomesnati proizvodi. Klanja životinja obično se izvode u improviziranim uslovima i vrlo su važna sa javno-zdravstvenog aspekta. Stručnjaci ističu da, ukoliko se ne poštuju osnovni veterinarsko-zdravstveni i sanitarno-higijenski uslovi  zdravlje ljudi i životinja mogu biti ugroženi.

„Definitivno prvi izbor treba biti dijagnostika. Prije nego se zakolje životinja treba se posavjetovati sa veterinarom, odnosno kada govorimo o ovcama, kozama i govedima  

Uzorkovati krv životinje, a kad se radi o svinjama životinja se zakolje, te se uzme uzorak dijafragme i donese u JP Gradska veterinarska stanica, te mi ispitamo da li taj uzorak jel moguće konzumirati ili ne“ – istakao je dr. vet. Ernes Karić iz Veterinarske stanice Bukinje.

Karić upozorava na stalno prisutnu opasnost od zaraznih i parazitarnih bolesti životinja (zoonoza), koje mogu da se prenesu na čovjeka direktnim kontaktom sa bolesne životinje, putem mesa i proizvoda od mesa, unutarnjih organa zaklanih životinja, izlučevina, organskog otpada nakon klanja, vode ili okoliša.

„Nažalost, bruceloze ima iz godine u godinu u BiH i zaista predstavlja jedan veliki problem. Još jedna zoonoza je trihineloza, odnosno trihinela spiralis koja se jako često nalazi u mesu svinja a koja se prenosi i na čovjeka i predstavlja velike zdravstvene probleme kako za životinje tako i za čovjeka“ – kazao je  Karić.

Porodica s početka naše priče pozitivan je primjer procesa uzgoja životinje,a potom i klanja, te očuvanja i pripreme mesa za sušenje, a na ovaj način, osim što ste sigurni u ispravnost mesa na trpez ćete tokom cijele zime imai siguran domaći proizvod.