INZ: HACCP ne smije biti ‘mrtvo slovo’ na papiru

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) ponovno je istaknuo osnovni i međunarodno priznati sistem sigurnosti hrane HACCP, a na to su ih ponukala ‘najnovija masovnija trovanja hranom’.

U saopćenju za javnost INZ podsjeća da se sigurnost hrane odnosi na sve učesnike u ‘prehrambenom lancu, od njive do trpeze’.

– Da bi se implementirao HACCP, trebaju se ispuniti preduvjetni programi (koncepcijski/konstrukcijski, strukturni i operativni) i zahtijeva angažiranje svih uposlenih, kako upravljačkog tima tako i radnika. Kad se implementira, HACCP se mora održavati, prilagođavati, dopunjavati, voditi, dokumentirati i braniti. Dakle, ne treba biti ‘mrtvo slovo na papiru’ nego mora živjeti u praksi – naglašavaju iz INZ-a.

Naziv HACCP potječe od engleskog naziva Hazard Analysis Critical Control Points, što u slobodnom prijevodu znači ‘analiza rizičnih/opasnih kritičnih kontrolnih tačaka’.

Podsjećaju da je, Zakonom o hrani BiH i pravilnicima proisteklim iz tog dokumenta (koji su poznati pod nazivom ‘Higijenski paket’), propisana obaveza svih subjekata u poslovanju s hranom (SPH) da su dužni u svojim objektima i proizvodnji uspostaviti Planove samokontrola zasnovane na HACCP principima.

– HACCP sistem zahtjeva od SPH da stalno i aktivno bdiju nad sigurnošću svojih proizvoda (stalni monitoring nad procesom) u cilju eliminacije bioloških, fizičkih i hemijskih opasnosti što podrazumijeva primjenu dobre higijenske (DHP) i dobre proizvođačke prakse (DPP) – navodi se.