INZ: Potrebne mjere zaštite stanovništva u područjima koja su pogođena poplavama

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Poplave zabilježene proteklih dana uzrokuju štete na infrastrukturi, kao i povećani rizik od povreda, respiratornih i crijevnih i drugih oboljenja, kojima su najviše izložena djeca, trudnice, hronični bolesnici i stariji ljudi.

– Od najveće važnosti je snabdijevanje stanovništva zdravom pitkom vodom i hranom – preporučuju stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), te pojašnjavaju da pojava poplave pridonosi prijenosu zaraznih bolesti, jer često dolazi do prekida snabdijevanja vodom i dispozicije otpadnih tvari, uključujući i izlijevanje kanalizacije.

Za vrijeme i nakon prirodnih katastrofa velika je opasnost od ozljeđivanja. Srušene električne instalacije, vodom namočene električne utičnice, prekinute plinske cijevi i veliki komadi krhotina predstavljaju opasnosti za zdravlje. Ozlijeđenim osobama prijeti i tetanus.

Iz INZ-a savjetuju da, kada se stanovništvo nakon poplave vrati u svoje kuće, neophodno je provođenje mjera kojima se sprječava širenje zaraznih bolesti putem zagađene vode i hrane, kao i mjera koje se odnose na ličnu higijenu, higijenu predmeta i mjesta stanovanja,

U Službi za zdravstvenu ekologiju i higijenu INZ-a kažu da voda za piće može biti zagađena u poplavljenim područjima, zbog toga vodu sa slavine ne treba piti dok se ne uvjeri da je sigurna za konzumaciju.

Neophodno je održavanje lične higijene, naročito često pranje ruku sapunom (prije jela, nakon upotrebe WC-a, nakon čišćenja naplavnog otpada i nakon rukovanja alatkama koj su došle u kontakt sa naplavnom ili kanalizacijskom vodom). Posebnu pažnju treba obratiti na čistoću ruku kod djece.

Ostale mjere podrazumijevaju između ostalog pregled instalacija za dostavu plina i električne energije od strane kvalificiranih stručnjaka.

Ukoliko su došle u dodir sa onečišćenom vodom, neophodno je pranje i dezinficiranje dječijih igračaka držanjem u trajanju od dvije minute u otopini od deset (10) litara vode i 1, 5 šoljice hlora za kućnu upotrebu; bacanje hrane koja je došla u direktan kontakt sa poplavnom vodom i sve kvarljive hrane koja je stajala duže na otvorenom.

Zbog povreda koje se veoma česte u naplavljenim područjima, važno je znati da se otvorene rane moraju očistiti i zaštititi flasterom ili zavojem, kako bi se spriječila infekcija. Nekada je potreban i dodatni tretman (npr. vakcinisanje protiv tetanusa), a ljekarsku pomoć je obavezno potražiti ako se pojave crvenilo, otok ili gnojni iscjedak na rani.