Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica priredio je “Uputstvo za
komunikaciju i put učenika, nastavnika ili grupe” u kontekstu dosadašnjih
preporuka objedinjenih u dokument “Škole i COVID-19”
– Nakon stručnih konsultacija sa Higijensko-epidemiološkim službama (HES)
svih Domova zdravlja na području ZDK, kao i Službom za epidemiologiju
Instituta, pripremljeno je “Uputstvo”. Naime, iako “Procedura za rad
odgojno-obrazovnih ustanova – vodič za unapređenje biosigurnosti u
kontekstu COVID-19” razrađuje i ovaj aspekt, uočeno je da određene
procedure dešavanja treba dodatno objasniti i propisati. Želja nam je da
ovo Uputstvo, kao i raniji Vodič, što manje trebaju, po mogućnosti i ne
zažive u praksi, ali ipak želimo da bude pri ruci menadžmentu i osoblju
škola, kao i timovima porodične/obiteljske medicine, HES-ovima, te svim
drugim relevantnim instancama u ovom sistemu, ističe doc.dr.sc. Nino
Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu Instituta za zdravlje i
sigurnost hrane Zenica (INZ).