31 C
Tuzla
18.07.2024.

INZ ustanovama za smještaj učenika i studenata uputio set dokumenata o biosigurnosnim mjerama

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je početkom oktobra ustanovama za smještaj učenika i studenata u Zeničko-dobojskom kantonu dostavio set od osam dokumenata pod nazivom “Objekti za smještaj učenika i studenata i COVID-19”.

Dokumenti sadržavaju metodologiju izrade plana za uspostavljanje i održavanje sistema biosigurnosti ustanovama u kontekstu COVID-19, plana samokontrole ili kriznog plana pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19, definisanog Naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva broj 01-33-4670/20 od 20.08.2020. godine u poglavlju VII, tačka 3.

U INZ-u naglašavaju da niti jedan plan ni sistem nisu idealni i nemoguće je u potpunosti spriječiti prenos infekcije, ali zajednički se može učiniti dovoljno da se rizik smanji na minimum, te uči na iskustvu i kontinuirano poboljšava sistem biosigurnosti.

Ustanovama su proslijeđeni, te na web stranici INZ-a dostupni dopisi ustanovama za smještaj učenika i studenata, preporuke za njihov rad, prijedlozi Plana sistema biosigurnosti, Plana organizacije i rada, dopis sa svim bitnim službenim brojevima telefona, te dva dokumenta iz oblasti održavanja higijene. Iako prvenstveno napravljeni za ustanove u ZDK, primjenjive su i korisne svim slinim ustanovama u BIH, ističu u Institutu.

Svi dokumenti su dostupni na web stranici INZ.ba, odnosno u njenoj sekciji multimedija-PDF brošure .

Vezane vijesti

TUZLA