INZ – Veterinari su jako bitan faktor ‘One health’ koncepta

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Provedba evropskih standarda u praktičnom radu, veterinarskoj struci i stručnjacima značajno olakšava i unapređuje rad, istaknuto je na seminaru koji je Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici organizirao za članove veterinarskih stanica iz tog kantona.

Program je organiziran u okviru “One health” (Jedno zdravlje) koncepta, koji objedinjuje brigu o zdravlju bilja, životinja i ljudi, a primjenjuje se u radu ovog instituta, jedinstveno na prostoru BiH.

Rukovoditelj Veterinarskog zavoda INZ-a Muhamed Gladan je kazao da Veterinarski zavod i INZ nastavljaju sa procesom pomoći, stručnih savjeta, asistencija i obuka svim veterinarskim stanicama, ali i svim drugim koji su u procesu proizvodnje hrane.

– Cilj je da našim kolegama približimo najnovija dostignuća, da ih povežemo, da njihova međusobna, ali i saradnja sa institutom bude što bolja. Kroz monitoringe zdravlja životinja i planova samokontrola u proizvodnim objektima, želimo osigurati zdravstvenu zaštitu naših građana  kroz koncept “One health”  – kazao je Gladan.

Glavni veterinarski inspektor u Upravi za inspekcijske poslove Federacije BiH Nermin Smajlagić smatra da veterinarska struka slijedeći put BiH u pridruživanju ka EU ima obaveze stalne edukacije koja je vrlo bitna, jer, kako je rekao, ima i puno propisa i stalno se “apdejtuju”, a neznanje se odražava na lošiju proizvodnju i promet proizvoda životinjskog porijekla, saopćeno je iz INZ-a.

Veterinari su prepoznati kao jako bitan faktor “One health” sistema, te je, po njegovim riječima, jako bitno da veterinari koji rade na terenu sa proizvođačima, prvi u dodiru i sa životinjama i ljudima, znaju prepoznati pojave i provesti određene mjere.

Iz INZ-a je najavljeno da će edukacije po “One health” konceptu biti nastavljene već početkom novembra, i to naredni put zajedno za predstavnike više oblasti i sfera zaštite zdravlja.

RTV Slon/ Fena