Inzko čestitao 8. mart i kritikovao stanje u pogledu ravnopravnosti polova

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Visoki predstavnik Valentin Inzko čestitao je svim ženama u BiH 8. mart, Međunarodni dan žena, te istakao hitnu potrebu za većim uključivanjem žena u svakodnevne političke i socijalno-ekonomske tokove ove zemlje, posebno u javnom sektoru.

– Zakon o ravnopravnosti polova BiH, koji nije nametnut, već je u potpunosti domaći poduhvat, za žene utvrđuje minimalnu zastupljenost od 40 posto u brojnim organima vlasti, uključujući i zakonodavne i izvršne organe. Sve što je ispod tog nivoa sudjelovanja u vlasti može se smatrati nejednakošću i nepoštivanjem vladavine prava. Oni organi vlasti koji ne provode zakon, krše ga – rekao je visoki predstavnik.

Ohrabrujući političke aktere da poduzmu konkretne korake u cilju poboljšanja ravnopravnosti polova na svim nivoima vlasti, visoki predstavnik je naglasio “da je odavanje dužnog poštovanja ženama u bh. društvu mnogo više od poklanjanja crvene ruže povodom Međunarodnog dana žena. Žene ove zemlje su izuzetno talentirane i vrijedne, a njihovi kapaciteti su vrlo slabo iskorišteni, što ide na štetu svih. Žene zaslužuju da u potpunosti budu uključene i da sudjeluju u vlasti, a siguran sam da bi ova zemlja od njihovog angažmana imala višestruke koristi”.

Visoki predstavnik je još jednom pozvao da se pojačaju napori kako bi se spriječilo nasilje nad ženama i poboljšao pristup žena kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti, saopćeno je iz OHR-a.