Inzko: Politička situacija u BiH se pogoršala

Inzko: Politička situacija u BiH se pogoršala

Objavio: -

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, po zavšetku boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je u Vijeću sigurnosti UN-a podnio izvještaj za BiH, ocijenio je u intervjuu za “Dnevni avaz” da se politička situacija u Bosni i Hercegovini pogoršala te da je ona rezultat paralelnog pozitivnog i negativnog trenda.

– S jedne strane, zemlja je napravila pozitivne korake ka EU, za šta se zaista već godinama iskreno zalažem. Stalno sam ponavljao da sam ja za to da se kandidatski status dodijeli ranije. S druge strane, RS je 25. septembra organizirala referendum, koji predstavlja ozbiljno osporavanje odluka Ustavnog suda BiH, ustavnog poretka zemlje i vladavine prava uopće – kazao je Inzko.

Istaknuo je također da koalicija, koju predvodi SNSD, nastavlja s osporavanjem institucija na državnom nivou, kao i upotrebom retorike koja vodi podjelama i secesionizmu.

– U svom govoru u UN-u također sam osudio veličanje ratnih zločinaca, što znači nepoštovanje odluka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju – rekao je Inzko.

Komentirajući stavove iz Hrvatske povodom hapšenja “određenih hrvatskih vojnih osoba”, visoki predstavnik je kazao da je Hrvatska uvijek bila čvrst zagovornik euroatlantskog puta BiH, te da je premijer te zemlje Andrej Plenković ponovo potvrdio taj stav tokom svoje nedavne posjete BiH.

– Smatram da privođenje određenih članova HVO-a na ispitivanje ne treba politizirati niti dovoditi u pitanje. Umjesto toga, potrebno je nastaviti sa saradnjom i pomoći među zemljama u regionu – rekao je Inzko.

On je također upozorio da  stalni politički napadi i pritisak na nezavisni rad pravosuđa predstavljaju najveći problem za vladavinu prava u BiH.

– Uspostava vladavine prava i održavanje jakog pravosuđa dugotrajan je proces u svakoj zemlji. Ali, to je svakako proces u koji vrijedi ulagati. Bez vladavine prava zemlja ne može funkcionirati – zaključio je visoki predstavnik.