Ipak, protesti? Savez penzionera FBiH prolongirali proteste za 25. oktobar

Ipak, protesti? Savez penzionera FBiH prolongirali proteste za 25. oktobar

Autor: -

Usaglašavanje stavova Federalne vlade i penzionerskih udruženja, dovoljan je razlog za odgodu protesta koji su planirani za 14. septembar, odlučeno je na Vanrednoj sjednici saveza penzionera FBIH. Odluka je, između ostalog, rezlutat brojnih sastanaka predstavnika penzionera sa Federalnim premijerom i resornim ministrom. Obećano je povećanje penzija, ali tek sa donošenjem novog Zakona o penzijsko- invalidskom osiguranju.

„Mi pripremamo sve, vršimo pritisak sad na Vladu, ono što je potpisano to će biti u narednoj sedmici pred Parlamentom, ukoliko Parlament neusvoji Zakon u koji će biti ugrađeni naši zahtjevi i naši prijedlozi mi idemo u mirne proteste 25. oktobra, a to će biti uvod u trajne proteste koji će biti vjerovatno u proljeće i potpuno  masovniji jer iduće godine je 20 godina od organizovanja protesta i nećemo odustati dok se naši zahtjevi ne budu rješili“, tvrdi Haso Halilović, predsjednik Skupštine saveza udruženja penzionera TK.

Ono što je dogovoreno jeste da bi penzije trebale biti povećane za 10 posto onima koji su se penzionisali do 1998. godine, ali i za 5 posto penzionisanim od 1998. do 2008. godine. Također, je dogovoreno da niko u Federaciji ne može imati veću penziju od plate, te da se pokuša smanjiti odnos najviše i najniže penzije.

Prema podacima Saveza udruženja penzionera Federacije BiH, 80 posto pripadnika ove populacije živi na granici siromaštva sa minimalnim uslovima za život i penzijom od oko 320 KM. Kako ističu ništa drugačija slika nije ni u Tuzlankom kantonu?

„U TK živi oko 75.000 penzionera  i oni dijele sudbinu penzionera u Federaciji. Prosječna penzija penzionera u TK je nešto malo niža od prosječne penzije na niovu Federacije“, pojašnjava Halilović.

Penzioneri ne odustaju od svojih zahtjeva, pored penzija, postoji i niz drugih zahtjeva koji moraju biti rješeni, poručuju iz Saveza udruženja penzionera TK.