Iskazan interes za zvanje tehničar PTT saobraćaja

Iskazan interes za zvanje tehničar PTT saobraćaja

Objavio: -

U Mješovitoj saobraćajnoj školi u Tuzli, u školskoj 2016./2017. godini, planiran je upis devet odjeljenja i već prvog dana upisa iskazan je veliki interes učenika za ovu školu. Kao i prethodnih godina najveće interesovanje učenici su iskazali za stručno zvanje tehničar PTT saobraćaja.

„ U našu školu do sad smo upisali negdje oko 100 učenika to je cirka negdje pet odjeljenja. Planirano je ove godine da se upiše devet odjeljenja. Najviće zanimanje imamo za tehničare PTT saobraćaja, tehničare poštanskog smijera i tehničare za bezbjednost drumskog saobraćaja.“, istakao je Jasenko Smajić direktor JU Mješovita saobraćajna škola Tuzla.

Direktor Smajić ističe da za sada učenici nisu zainteresovani za zanatska usmjerenja, što i nije baš za pohvalu, uzmeli se u obzir da na tražišu rada u zadnjih nekoliko godina upravo nedostaje zanatskog kadra.

„ Smatram da bi djeca trebala da više upisuju ta zanatska odjeljenja, koja bi mu dala lakšu perspektivu zaposlenja, a zbog čega treba raditi na usmjerenju djece u osnovnom obrazovanju, treba razgovarati s djecom,  objasniti im situaciju i tek tada bi bio veći broj djece“, ističe direktor Smajić.

Prvi upisni rok trajat će do 13.juna, a školama je preporučeno da u subotu 11. juna uvedu dežure kako bi učenici mogli predati potrebnu dokumentaciju.

„ Sljedeći upisni rok planiran ovim Konkursom je 17.juni i traje do 20.juna za gimanzije i umjetničke škole, za tehničke do 22.juna a za stručne škole do 24.juna.  U Konkursu su navedeni i tremni za prijemni ispit u Muzičkoj školi.“, pojašnjava Mersija Jahić pomoćnica ministra obrazovanja TK.

Učenici devetog razreda osnovne škole koji su upućeni na popravni ispit u avgustovskom roku i koji se ne budu uspjeli upisati u prvom i drugom upisnom roku mogu se upisati u srednju školu do 25.08.2016. godine. Učenici će se  moći upisati u srednje škole koje poslije drugog upisnog roka nisu primile planirani broj učenika.