16.7 C
Tuzla
23.05.2022.

‘Iskoračimo iz sjene – žene s invaliditetom uključene u zajednicu’

Osobe sa invaliditetom izložene su diskriminaciji i predrasudama zbog čega se često povlače u sebe i izbjegavaju kontakt sa zajednicom. Taj položaj još je teži kada su u pitanju žene, jer se žena po tradicionalnim shvatanjima bh. društva smatra stubom porodice, odnosno osobom koja brine o svima i završava većinu poslova u kući i izvan nje, zbog čega vlada diskiminatorni stav da žena sa invaliditetom ne može ispuniti svoju obavezu. Kako bi dokazao da žene sa invaliditetom nisu manje vrijedne i sposobne Informativni centar Lotos već godinama radi na projektima osnaživanja žena sa invaliditetom, a jedan od takvih počeo je danas u Tuzli kampanjom  ‘Iskoračimo iz sjene – žene s invaliditetom uključene u zajednicu’. Jedna od mentorica na projektu je i aktivistica Lotosa Selma Plančić. Želja joj je kaže da i druge žene sa invaliditetom postanu svjesne svojih vrijednosti.

„U okviru mentoring programa naš zadatak je bio da pronađemo jednu ženu koju ćemo izvući iz sjene. Iz svoh iskustva mogu da kažem da mi je bilo jako teško pronaći ženu koju ću nagovoriti da pristane da učestvuje u projektu zato što žene sa invaliditetom svaku priliku shvataju kao prijetnju“, izjavila je Selma Plančić, aktivistica IC Lotos.

Arhitenktonske barijere, sažaljivi pogledi i podcjenjivanje nešto su sa čime se žene sa invaliditetom susreću svakodnevno. To se dešava čak i u institucijama koje bi trebale da vode brigu o pravima osoba sa invaliditetom ističe aktivistica Amela Goletić  koja je također angažovana na nekoliko projekata IS Lotos.

 „Nadam se da ćemo dići glas i da ćemo biti vidljive u društvu“, poručila je Goletić.   

Kampanja ‘Iskoračimo iz sjene – žene s invaliditetom uključene u zajednicu’ ima za cilj da se osnaže kapaciteti žena s invaliditetom.

„Realizovan je program podrške, mentoring program, s ciljem da se one osnaže kad je u pitanju liderstvo i da međusobno pruže podršku drugim ženama sa invaliditetom da im se pridruže u borbi za ravnopravan položaj u društvu“, izjavila je Adisa Kišić, službenica za odnose s javnošću u IC Lotos.

U okviru kampanje u kinu Kleidoskop izvedena je i predstava koja je inspirisana istinitim događajima, a tiče se nasilja nad osobama s invaliditetom u kojoj su učešće uzele i aktivistice Lotosa.  Osim u Tuzli kamanja će biti organizovana u još tri bh. grada: Sarajevo, Mostar i Bijeljina. Žene sa invaliditetom često su i žrtve rodnozasnovanog nasilja i često ne znaju kako da se odbrane

POSLJEDNJE DODANO