Isplata premija za mlijeko farmerima u TK do kraja mjeseca?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Fahrudin Smajić iz Kalesije sa svojom porodicom, bavi se uzgojem krava, a mlijeko za sada uspije prodati u stopostotnom obimu. U svojoj farmi imaju više od 40 muznih krava i ukupno 65 grla. Kaže, iz godine u godinu je sve teže, ali raditi se mora. Podsticaji su minimalni, isplata nije redovna, pa ga i ne čudi što je veliki broj onih koji odustaju od proizvodnje.

”Najveći nam je problem kašnjenje podsticaja, jedna se priča priča, druga se na terenu dešava. Treba uvezati da bude redovno, kad je završen kvartal, da nam se isplati”, kaže Fahrudin.

Uprkos tome, ne želi odustati od bavljenja ovim poslom i onoga što je već stekao. Čak ima viziju za razvoj proizvodnje.

”Moji su planovi isto da se proširujem, neću stati na ovome, bez obzira na stanje u državi kad je u pitanju podsticaj, ne želim odavdje da idem iz države, ulagat ću, proširivati svoju farmu”, navodi on.

No, nisu svi tako optimistični. Mnogi se pribojavaju da će bez adekvatne podrške nadležnih organa, htjeli to ili ne, gasiti svoju proizvodnju i krenuti drugim putevima, možda i van granica naše zemlje.

”Ovo što se sad dešava je igra, to je igra uništavanja proizvodnje. Ako se nastavi ovako, za šest godina će nestati proizvodnje mlijeka, to je zasigurno”, ističe Mensur Mehmedović.

Trenutno se farmerima u TK sa federalnog nivoa duguju sredstva za treći i četvrti kvartal prošle, te prvi kvartal ove godine. Jedan od razloga neisplate je pogrešno tumačenje zakonskih odredbi o novčanim podrškama na nivoima kantona, ali se krenulo u rješavanje tog problema. Prema saznanjima predstavnika Udruženju za poljoprivredu i prehrambenu industriju TK, isplata zaostalih poticaja mogla bi uslijediti do kraja ovog mjeseca. To je dio dogovora sa federalnim resornim ministrom.

”Da treći kvartal bude isplaćen do polovine augusta, a četvrti i prvi kvartal da bude isplaćen do kraja ovog mjeseca. To će znatno olakšati poslovanje ovih farmi”, kaže Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju TK.

Pravo na premiju odnosno podršku za mlijeko ima oko hiljadu farmera u Tuzlanskom kantonu, odnosno svi koji na mjesečnom nivou isporuče otkupljivačima više od 500 litara i predaju zahtjev za novčanu naknadu. Zbog neredovne isplate poticaja, poljoprivrednici u ovom kantonu i dalje su mirni, za sada ne najavljuju posebne mjere borbe za ono što im zakonski pripada.