25 C
Tuzla
02.07.2022.

Ispraćaj maturanata OŠ ”Pazar”: Hoće li biti ulaganja u objekat ove škole?

Još jedna generacija učenika Osnovne škole ”Pazar” Tuzla završila je svoje školovanje, a danas su ispraćeni ka novim životnim putevima. U dvorištu škole upriličen je ispraćaj maturanata, ali i dato obećanje da će se menadžement i nadležne institucije potruditi budućim generacijama osigurati bolje uslove obrazovanja u ovoj školi.

”Ja sam u ovoj školi od prvog razreda, zaista im je teško što se rastajemo. Ipak smo tu zajedno svi devet godina, nije jednostavno. Naravno, nećemo se rastati, ostaćemo u kontaktu. Krećemo sa novim zadacima”, navodi Samra Hasić, učenica generacije Osnovne škole ”Pazar” Tuzla.

Školovanje će Samra nastaviti u Medicinskoj školi, koja je udaljena 200-tinjak metara od Osnovne škole ”Pazar”. Stoga, vjeruje da će se vrlo često, kada prolazi kraj objekta osnovne škole, prisjećati školskih drugova i lijepih trenutaka. Ispraćaj maturanata bio je prilika da se govori i o infrastrukturnim projektima škole, poboljšanju uslova rada za generacije koje tek dolaze.

”Osnovna škola Pazar je poznata po sportskim rezultatima, naši učenici na svim takmičenjima u Tuzli i kantonalnim takmičenjima ostvaruju značajne rezultate u sportskim takmičenjima i ovo je prilika da im popravimo uslove koje nismo imali, jer naš sportski poligon je poprilično uništen i dotrajao”, kaže Almir Dorić, direktor Osnovne škole ”Pazar”.

Rekonstrukcija poligona bi trebala koštati 100-tinjak hiljada KM, a svoju podršku dat će resorno ministarstvo.

”Imamo podatke da se nekoliko djece ovdje povrijedilo. Danas smo došli da zajedno sa direktorom obiđemo ovaj dio i da vidimo kako Ministarstvo i Vlada mogu pomoći kroz kapitalne izdatke s obzirom da pripremamo program kapitalnih investicija za ovu godinu”, rekao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Menadžment škole će u nastojati sa partnerima vršiti ulaganja i u sam objekat škole.

”Ono što u budućnosti očekujemo pored ovog projekta jeste i realizacija projekta energetske efikasnosti i naša škola bi se trebala naći u tom projektu, očekujemo informaciju šta će se desiti”, navodi Dorić.

Osnovna škola ”Pazar” danas ima 390 učenika. Nije se posljednjih godina mnogo ulagalo u objekat, što zavisi i od kantonalne vlasti u čijoj je nadležnosti resor obrazovanja. Menadžment škole, učenici i roditelji vjeruju da će ubuduće biti drugačije, jer je sada iskazana volja za saradnju i osiguranje boljih uslova školovanja učenika.

POSLJEDNJE DODANO