Istraživanje BH novinara: Radno pravni položaj novinarki izrazito loš!

Istraživanje BH novinara: Radno pravni položaj novinarki izrazito loš!

Objavio: -
Foto: ilustracija

Zastrašivanje, mobing, diskriminacija u odnosu na muške kolege, prijetlje otkazom, samo su neki od pritisaka kojima su izložene novinarke u našoj zemlji. Istraživanjem koje su proveli BH novinari obuhvaćene su novinarke u cijeloj BiH i svim vrstama medija kao i medijima u različitim vrtsama vlasništva, a njegovi rezultati pokazali su da je radno pravni položaj novinarki u BiH izuzetno loš.

„Mobing, zastrašivanja, prijetnje, ne pozivanje na događaje. Zatim neke prikrivene prijetnje, pozivanje urednika i vlasnika, prijetnje otkazom itd. , širok je spektar pritisaka koima su novinarke izložene, a o kojima se ne uduđuju uopšte govoriti“, izjavila je Zarfa Hrnjić Kuduzović, vanredna profesorica na Filozofskom fakultetu.

Istraživanje je pokazalo i veliku disproporciju zastupljenosti žena i muškaraca na glavnim upravljačkim mjestima, naročito u televizijskom sektoru. Čak tri četvrtine direktora i glavnih i odgovornih urednika u ovom sektoru čine muškarci, a žene samo 15,8 posto. Općenito, udio žena na pozicijama direktorice u medijima iznosi 25,3, a muškaraca 74,7 posto. Međutim, istraživanje je pokazalo i jedan dodatni problem.

„Novinarke, ali i novinari nisu dovoljno vjerovatno educirani i informirani o svojim pravima, o svemu onome što može biti ugrožavajuće za njihovu poziciju i svemu onome što mogu da poduzmu kada je u pitanju zaštita njihovih prava i o svemu onome što mogu da ostvare i na koji način mogu da se ostvare“, kazala je Fatima Bećirović, projektna koordinatorica u Gender centru Vlade FBiH.

Linija za pomoć novinarima sve šečće registruje slučajeve u kojima se krše prava novinarki. Zbog toga iz Udruženja BH novinari pozivaju kolegice, prvenstveno one koje su tek počele sa bavljenjem  ovom profesijom da prijave probleme sa kojima se susreću.

„Ukoliko problema bude, a biće ih, jer dosadašnja iskustva govore da su nažalost  među poslodavcima i naše dojučerašnje kolege poslodavci koji izuzetno često krše prava kolegica novinarki a zadnje istraživanje čije smo rezultate objavili nažalost nije nimalo ohrabrujuće“, poručio je Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari.   

U istraživanju BH novinara navedeno da su novinarke angažirane na problematiziranju jednostavnijih i manje atraktivnih tema i medijskih sadržaja, naročito u informativnim programima te da često pod pritiskom uredničkih kolegija prihvaćaju teme koje su jednostavnijeg karaktera. Položaj novinarki u privatnom sektoru lošiji je u odnosu na javni, a jednom od prepreka u ostvarivanju svojih prava smatraju pravosudne institucije čiji rad  je čak dvije trećine ispitanica ocjenilo sa loš ili izrazito loš. Iznesen je i podatak da je od čak 120 prijavljenih slučajeva kršenja prava novinara, sankcionirano samo oko 30 posto.