Italijanski vojni ljekari posjetili UKC Tuzla

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla u posjeti su boravili italijanski vojni ljekari, major Pasquale Giannelli i major Marino Trivisani koji su prezentirali iskustva iz svoje zemlje u borbi protiv pandemije.

Prema nalogu Ministarstva odbrane Italije ljekari će u Bosni i Hercegovini provesti tri mjeseca pružajući podršku aktivnostima UN i posjećujući bolnice, kako bi podijelili svoje znanje i iskustvo stečeno tokom borbe sa krizom koju je COVID-19 prouzrokovao u Italiji. Tokom navedenog perioda oni će biti u lancu komandovanja EUFOR-a.

Prije raspoređivanja u BiH, ljekari su Vojnoj bolnici u Rimu prošli specijalnu obuku italijanskih vojnih snaga i direktni su učesnici u aktivnostima odgovora na krizu koju je prouzrokovao COVID-19 u Italiji.

Prema riječima v.d. direktora UKC Tuzla, Vahida Jusufovića posjeta italijanskih ljekara pripadnika EUFOR-a, bila je radnog karaktera s ciljem razmjene iskustva i uspostavljanja saradnje. Kako je istakao prof. dr. Jusufović, goste je zanimala situacija u zdravstvenom sistemu TK, te stanje u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla po pitanju pandemije COVID-19. Također su se interesovali za kapacitete i medicinske usluge koje Univerzitetski klinički centar Tuzla može pružiti korisnicima. “Razmjenili smo iskustva i dobili određene upute za revidiranje i dopunu traženih podataka, a naredni korak je potpisivanje ugovora o međusobnoj saradnji”, rekao je prof. dr. Vahid Jusufović.