25 C
Tuzla
02.07.2022.

Iz ”Hidroenergije” odgovaraju na prijedlog Vlade FBiH u vezi Zakona o električnoj energiji kojim se zabranjuje gradnja MHE, odnosno granice do uključivo 10MW

Iz „Hidroenergije“  upozoravaju da nas zabrana izdavanja dozvola i gradnje MHE neće nikuda odvesti  i pri tom tvre da je „granica 10MW  praktično zabrana“. Podsjećaju na to da se elektrane od preko  10 MW  mogu instalirati na rijekama  Drina,Bosna u jednom dijelu, i Vrbas u jednom dijelu, te da su to  projekti koji se rade nekoliko godina. „Bojimo se da namamo baš vremena dovoljno, s obzirom na to da je cijeli svijet na nogama zbog prerlaska na zelenu energiju.

-Zar u ovom vremenu od pandemije korona, pa do dešavanja Rusija-Ukrajina nismo svatili šta znači imati svoj proizvod u bilo kojem smislu, jer je uvozno  višestruko  skuplje i pod uslovom da ga ima na tržištu, ističu iz ove kompanije. Nadalje konstatuju da je samo u jednoj rečenici kazano da je  granica 10MW, a  nije uzeto u obzir razmatranje i razlika izmedju, MHE koji zahtjevaju cjevovod i probranskih MHE koje ne zahtjevaju cjevovod, koje narodski rečeno ništa drugo nisu nego kao mlin za mljeti žitarice.

Mišljenja smo da nismo baš bogata zemlja da se odreknemo hidropotencijala, zabrana nas ne vodi u dobrom smijeru sigurno. Zakone treba urediti u svakom pogledu, pravilnike isto tako, stalne nadzore inpekcije svako u svojoj oblasti, te ko nepoštuje bilo koju odredbu i zakon od investitora treba ga kazniti  i po cijenu oduzimanja koncesije.

Reagovanje zaključuju upozorenjem  da bi bilo razumno da o ovom odlučuju lokalne zajednice, da li dozvoljavaju gradnju MHE na njihovom lokalitetu, te isto tako da lokalnoj zajednici pripadne  benefit od koncesionih naknada, i drugih naknada, kako bi se od toga novca razvijala lokalna zajednica.

POSLJEDNJE DODANO