Iz Potočara protestna poruka zbog dodjele Nobelove nagrade Handkeu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Predstavnici preživjelih žrtava genocida, građani i bošnjački politički predstavnici danas su iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari uputili protest povodom dodjele Nobelove nagrade austrijskom piscu Peteru Handkeu.

– Upućujemo riječi protesta. Od 1992. godine pa sve do danas silnim nepravdama truju se žrtve genocida. Dodjela Nobelove nagrade čovjeku koji negira genocid je zapravo nagrada za negiranje genocida. Postavlja se pitanje dokle više – rekla je predsjednica udruženja “Srebreničke majke“ Fadila Efendić.

Politički predstavnici Bošnjaka u Srebrenici su saglasni da je dodjela Nobelove nagrade za književnost Handkeu sramota.

– Dodjela nagrade Handkeu je greška. Taj pisac je veličao, družio se i ispijao kafe i rakije s onima koji su počinili genocid. Nepravda učinjena bilo gdje je prijetnja pravdi svuda. Nepravda koja je učinjena Srebrenici nikada nije ispravljena – kaže zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić.

I delegat u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković i predsjednik Skupštine općine Srebrenica Nedib Smajić također su osudili dodjelu Nobelove nagrade za književnost Handkeu, ističući da je ova nagrada činom dodjele negatoru genocida izgubila svaki smisao.