Iz SDA poručuju: Neće doći do otpuštanja radnika u RMU Banovići, bit će očuvana autonomija…

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

RMU Banovići finansijski ne stoji onako kako je prošla uprava to predstavljala, smatraju iz Općinskog odbora SDA Banovići čiji kadrovi trenutno vode rudnik. Naime, Vlada Federacije je u prošlom mjesecu imenovala novo rukovodstvo rudnika koje će, sigurni su u SDA, konsolidirati rudnik.

”Ono što je po meni bilo pogubno za RMU Banovići jeste dopuštanje da stara uprava rudnika u posljednje dvije godine, zaduži rudnik za 52 miliona KM, od toga 15 miliona kreditnih sredstava i 37 miliona kroz sklapanje ugovora o javnim nabavkama. Ti ugovori su kapitalna ulaganja… za takvu vrstu ugovora morala su se osigurati finansijska sredstva. Da ne govorimo o tome što su neki ugovori sklapani dan dva ranije prije smjene stare uprave,” rekao je Bego Gutić, predsjednik OO SDA Banovići.

No, neki od članova Nadzornog odbora nisu glasali za imenovanje nove uprave nakon što je Vlada Federacije imenovala upravu. Prije svega zamjerke iz SDA imaju na rad Bege Birparića, predsjednika Nadzornog odbora koji je prema riječima Gutića prilikom glasanja bio suzdržan.

”Iako je bio obavezan prema uredbi Vlade FBiH o radu Nadzornih odbora čiji je osnivač Vlada FBiH, tamo piše da je dužan podržati odluke Vlade. To što nije uradio to trebate pitati Birparića zašto nije… Ono što smo mi zaključili jeste da Nadzorni odbor ne daje podršku da je pokušao da reciklira kadrove prošle uprave, odnosno kadrove PDA,’‘ kazao je Gutić.

Pozicija koju trenutno obnaša Birparić pripada SDA stranci, poručio je Gutić, stoga iz ove stranke smatraju da Birparić treba da napusti ovu poziciju ili da se priključi njihovoj stranci. S druge strane opozicija u Banovićima ima velike zamjerke i na rad Općinskog vijeća Banovići koje smatraju krajnje netransparentnim.

”Najskoriji primjer nipodaštavanja i tog odnosa koji je nekorektan ne samo prema SDA Banovići nego i prema institucijama taj klasičan primjer se desio kada se općinski vijećnici PDA nisu željeli izjasniti o upisu učenika u srednje škole… kao da se to njih ne dotiče, kao da ta djece idu u tu srednju školu nisu u Banovićima. Kao da srednju školu nemamo u Banovićima!” – kazao je Elvir Salihović, potpredsjednik OO SDA Banovići.

U ovakvoj atmosferi se nastavlja politička utakmica na relaciji dvije najjače stranke u Banovićima: SDA i PDA. Stranka demokratske akcije u ovom gradu svakim danom jača, poručuju iz Općinske organizacije.

”Mi u stranci svaki dan bilježimo povećan broj zainteresiranih za članstvo u posljednjih godinu dana se možemo pohvaliti da smo dobili hiljadu novih članova, novih i onih koji su se vratili u Općinsku organizaciju,” poručio je Gutić.

Iz SDA najavljuju profesionalno vođenje rudnika, zatim kandidaturu načelnika iz njihove stranke za Lokalne izbore 2020. godine. Upravo rezultati ovih izbora uveliko će odrediti politički kurs Općine Banovići.