8.3 C
Tuzla
04.10.2022.

IZ u BiH poziva na solidarnost – U petak sergija za pomoć nastradalim u Pakistanu

U svim džamijama u Bosni i Hercegovini i dijaspori u petak, 16. septembra, nakon klanjanja džuma-namaza, bit će organizirana sergija za pomoć narodu Pakistana pogođenom razornim poplavama.

Istog dana, hatibi će održati hutbu u kojoj će uputiti poruku saosjećanja i solidarnosti sa braćom i sestrama iz prijateljske zemlje Pakistan koji ovih dana prolaze kroz teške nedaće i iskušenja.

Svjetska javnost je uznemirena i zabrinuta alarmantnim vijestima i prizorima velikih poplava koje su pogodile Pakistan prethodnih mjeseci. Riječ je o prirodnoj nepogodi nezapamćenoj u novijoj povijesti.

Nakon višednevnih monsunskih kiša i izlijevanja rijeka iz svojih korita, više od 30 miliona ljudi moralo je napustiti svoje ognjište pred nezaustavljivom vodenom bujicom. Srušeno je i oštećeno oko dva miliona kuća, od kojih je više od pola miliona potpuno uništeno. Evakuirani stradalnici sa poplavljenih područja smješteni su u improviziranim i neuslovnim objektima u kojima nedostaje hrane, lijekova i osnovnih higijenskih potrepština, javila je MINA.

POSLJEDNJE DODANO